Masakr v Babím Jaru připomíná nový památník

Události: Památník obětem masakru v Babím Jaru (zdroj: ČT24)

Nový památník připomíná na 34 tisíc kyjevských Židů zavražděných nacisty v rokli Babí Jar. Prezidenti Ukrajiny, Izraele a Německa ho odhalili u příležitosti osmdesátého výročí jednoho z největších jednorázových masakrů během holocaustu. Později na stejném místě němečtí nacisté zabili další desítky tisíc lidí –⁠ Židů, Romů, Ukrajinců nebo Rusů.

Poblíž rokle Babí Jar nedaleko Kyjeva stojí nový křišťálový památník s otvory, které připomínají stopy po kulkách. Kulkách vystřelených ze zbraní nacistů, kteří připravili na tomto místě o život desetitisíce lidí. Masakr v Babím Jaru patří k nejhrůznějším zločinům hitlerovského Německa.

„Slepá místa v naší paměti musí osvětlit. Je v našem společném zájmu na tom s Ukrajinci pracovat,“ řekl při příležitosti odhalení památníku německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Hromadná vražda začala před osmdesáti lety hromadnou krádeží. Všichni kyjevští Židé se měli 29. září ráno shromáždit s dokumenty a cennostmi na jednom místě. Měli si myslet, že budou přesídleni. Potom, co jim esesmani za pomoci místní policie všechno vzali, odváděli je na místo masakru. Museli si lehat na mrtvá těla těch, kteří přišli na řadu před nimi. Vrazi je stříleli do zátylku.

K masakrům docházelo i na území Běloruska nebo pobaltských států

Systematické vyvražďování Židů začalo v létě 1941, po vpádu armády Třetí říše do Sovětského svazu. K podobným masakrům docházelo na mnoha místech dnešní Ukrajiny, Běloruska, pobaltských států nebo západního Ruska.

„Za Wehrmachtem tehdy postupovaly zločinné formace Einsatzgruppen. Ty měly za úkol chytat prakticky každého Žida a vraždit,“ komentuje polský historik Szymon Niedziela.

Nacisté později upustili od vraždění střelbou. Založili síť vyhlazovacích táborů, kde své oběti z celé Evropy zabíjeli plynem. Hrůzný plán nepřežilo na šest milionů Židů.