Počet obětí zemětřesení na Haiti vzrostl na 724, zraněných je zhruba dva tisíce lidí

Události ČT: Při zemětřesení na Haiti zemřelo nejméně 724 lidí (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených obětí sobotního zemětřesení na Haiti o síle 7,2 stupně vzrostl na 724, zhruba dva tisíce lidí se zranilo, informovala agentura AFP s odvoláním na místní civilní obranu. Záchranáři dále prohledávají trosky zřícených domů. Zničeny jich byly podle odhadů stovky. Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli čeští občané.

Zemětřesení v karibském státě udeřilo v sobotu v 08:30 místního času (14:30 SELČ). Jeho ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly patrné i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na ostrově Hispaniola, a také na Kubě.

Další záchvěv půdy o síle 5,9 stupně postihl Haiti v sobotu pozdě v noci. Není zatím jasné, zda způsobil dodatečné hmotné škody či oběti na životech.

Následky zemětřesení na Haiti
Zdroj: Reuters

Civilní ochrana nejchudší americké země s jedenácti miliony obyvatel ke zvýšení bilance obětí uvedla, že do nemocnic nadále proudí zranění lidé. Mnoho osob bylo podle ní zároveň z trosek zachráněno.

Později úřad uvedl, že zničeno bylo 949 domů, sedm kostelů, dva hotely a tři školy. Dalších 732 domů, jedno vězení, tři zdravotnická centra a sedm škol jsou poškozené. Naopak hlavní přístavy, letiště a telekomunikační zařízení přestály pohromu bez většího poškození.

„Nejdůležitější je zachránit z trosek co nejvíce přeživších“

Premiér Ariel Henry uvedl, že míří do postižené oblasti na jihozápadě země, kde jsou podle něj některá města téměř zcela zničená a nemocnice se zde potýkají s návalem zraněných. Uvedl také, že nebude žádat o pomoc ze zahraničí, dokud nebude znám přesný rozsah škod. Vláda již dříve vyhlásila na měsíc stav nouze.

„Nejdůležitější věc je zachránit z trosek co nejvíce přeživších,“ citovala AP premiéra Henryho. „Máme informaci, že místní nemocnice, zvláště ta ve městě Les Cayes, jsou zahlceny zraněnými.“

Haiti postihlo silné zemětřesení
Zdroj: Reuters

Před odletem do Les Cayes prezident také vyzval ke „strukturované solidaritě“, která by zajistila koordinovanou reakci na živelní katastrofu a zamezila zmatkům, které postihly Haiti po ničivém zemětřesení z roku 2010, které připravilo o život na 300 tisíc lidí.

Záchranné práce podle Reuters patrně zkomplikuje tropická bouře Grace, jejíž předpokládaná trasa vede přes Haiti a začátkem příštího týdny by do oblasti mohla přinést vydatné srážky a silný vítr.