Pandemie ve světě: V EU už naočkovali polovinu obyvatel. Izrael zpřísňuje pravidla vstupu

V Evropské unii už má kompletní očkování více než polovina obyvatel. Největší procento má Malta. Ve Spojených státech dostalo aspoň jednu dávku už sedmdesát procent dospělých. Izrael mezitím znovu přitvrzuje v pravidlech cestování do země. Cestující z Česka, Německa, Francie, USA a dalších zemí tam budou od šestého srpna muset do karantény.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Povinnost karantény při příjezdu do Izraele se bude vztahovat i na očkované nebo ty, kteří nemoc prodělali. Izolace má trvat nejméně sedm dní a její ukončení je podmíněno nejméně dvěma negativními testy na koronavirus. Za porušení pravidla hrozí pokuta pět tisíc šekelů (přes 33 300 korun).

Destinace, u kterých bude po příletu na Ben Gurionovo letiště vyžadována karanténa, kromě Česka zahrnují třeba Spojené státy, Německo nebo Francii. Pro cestující z některých dalších zemí byla povinnost karantény zavedena již dříve, jiné ze seznamu naopak zmizely.

O horšící se epidemické situaci v Izraeli s lídry koaličních stran jednal premiér Naftali Bennett, jednat má ještě takzvaný koronavirový kabinet. Bennett poznamenal, že je nutné zavést další restrikce. Do dvaceti dnů má podle něj počet pacientů v kritickém stavu podle modelů vystoupat na osm set.

Izrael začal v minulých měsících povolovat vstup do země skupinám turistů, ale nikoli jednotlivcům. I těm se měl otevřít v květnu, ministerstvo zdravotnictví to ale kvůli opětovnému nárůstu počtu nakažených opakovaně odložilo. 

Plně očkovaná je v Evropské unii polovina všech obyvatel

Vakcínou proti covidu-19 je v zemích Evropské unie plně očkovaná polovina obyvatel. Alespoň jednu dávku obdrželo 60 procent populace, informovala s odvoláním na vlastní propočty agentura AFP. Hranici 50 procent plně naočkovaných překonalo 13 států sedmadvacítky, včetně čtyř nejlidnatějších - Španělska, Itálie, Německa a Francie. V České republice je podle českého ministerstva zdravotnictví plně imunizováno přes 45 procent obyvatel.

Nejlepších výsledků očkovací kampaně z členských států EU dosahuje málo lidnatá Malta, kde vakcínu obdrželo 74 procent lidí. Za ostrovním státem ve Středozemní moři následuje Belgie s 59 procenty naočkovaných a Španělsko s 58 procenty. Nejméně lidí naopak dosud obdrželo vakcínu v Bulharsku (14 procent) a Rumunsku (25 procent).   

V USA má aspoň jednu dávku 70 procent lidí

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo do pondělka ve Spojených státech 70 procent dospělých, vyplývá z dat Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Země této hranice dosáhla o měsíc později, než na jaře plánoval prezident Joe Biden, a za prudkého růstu denních počtů nakažených. Společně s nimi v posledních dnech znovu roste také tempo vakcinační kampaně, které se odrazilo od několikaměsíčního minima díky nárůstu poptávky na jihu USA těžce zasaženém novou vlnou epidemie.

Průměrné počty očkování vykázaných za sedm dní v uplynulých měsících spadly z více než tří milionů skoro na pět set tisíc a tento pokles se zastavil až ve druhé polovině července. I proto USA ke čtvrtému červenci, tedy ke svátku Dne nezávislosti, nedosáhly sedmdesátiprocentní proočkovanosti dospělé populace, což byl cíl Bidenovy administrativy.

Odborníci ovšem podle serveru televize CNBC upozorňují, že by lidé neměli tento milník považovat za konec očkovací kampaně, ale v souvislosti s šířením nakažlivější mutace delta spíše za jakýsi odrazový můstek pro její pokračování. „Pro dosažení nějaké podoby kolektivní imunity potřebujeme mít naočkovaných nejméně 80 procent populace,“ řekl Paul Offit z poradního výboru pro vakcíny při Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Při započítání lidí mladších 18 let je podíl alespoň částečně naočkovaných obyvatel USA hluboko pod 80 procenty, přičemž plně naočkovaná není ani polovina americké populace. V některých oblastech se pak míra proočkovanosti pohybuje jen okolo 40 procent, přičemž aktuální vývoj ukazuje, že taková úroveň při rozšíření varianty delta nestačí na odvrácení silného náporu na zdravotnictví. CDC na situaci reaguje i tím, že nově na většině amerického území doporučuje ve vnitřních prostorách nosit roušky i plně naočkovaným lidem.