Vraždu úřednice v Rambouillet převzala protiteroristická prokuratura

Události: Útok nožem (zdroj: ČT24)

Útok nožem, při kterém jižně od Paříže přišla o život policejní úřednice, vyšetřuje francouzská protiteroristická prokuratura. Pachatel tuniského původu bez policejního záznamu si podle ní místo útoku předem obhlížel, což svědčí o tom, že vše pečlivě plánoval.

Rambouillet je půvabné turistické město na jih od Paříže s vyhlášeným zámkem. Šestatřicetiletý Tunisan, který vstoupil v roce 2009 na francouzské území nelegálně a později dostal povolení k pobytu, zaútočil bez zjevného motivu na úřednici pracující na policejní stanici. Matka dvou dětí zraněním na místě podlehla.

„Byl to podlý barbarský čin s úmyslem zabít. Zabít policistu,“ odsoudila vraždu předsedkyně regionální rady Île-de-France Valérie Pécresseová.

Útočník zemřel po střelbě policistů v nemocnici. Policie ho nepodezírala, radikalizoval se podle všeho teprve v době, kdy byl spolu s ostatními Francouzi kvůli pandemii zavřený doma a podle vyšetřovatelů sledoval videa džihádistických útoků.

Policisté zatkli tři lidi z jeho blízkého okolí a snaží se zjistit, zda muž jednal sám. Ministr vnitra nařídil posílení všech policejních stanic v zemi.

Počet útoků na strážce pořádku obecně roste. Za jediný týden se jich v departmentu Yvelines v okolí Paříže odehrály více než tři desítky.