Na Sibiři se daří těžbě bitcoinů. Nahrává jí levnější elektřina a chlad

Horizont ČT24: Težba bitcoinů na Sibiři (zdroj: ČT24)

Kryptoměna bitcoin trhá rekordy a stává se stále lákavější investicí také pro velké světové hráče. Kromě obchodování na burze lze digitální měnu stále ještě i vytěžit pomocí počítačů. Jedno z největších datových center tohoto druhu se nachází na Sibiři. Jeho provozovatelé tam využívají levnější lokální elektřinu i chladné podnebí.

Že si autoři vybrali pro vznik těžařského centra sibiřský Bratsk, není náhoda. Místní chladné podnebí jim maximálně vyhovuje. „Za chodu se stroje zahřívají na 60 až 80 stupňů Celsia, takže potřebují chlazení. Místní klima tomu vyhovuje. Je tu zima osm měsíců v roce,“ pochvaluje si zástupce ředitele bratského centra BitRiver Ivan Kaap.

Kromě přirozeného chlazení tisícovek počítačů je zásadní i další faktor. Nedaleko se nachází Bratská vodní elektrárna. Díky zelené energii platí nižší sazby za elektřinu a místo má být zároveň zcela ekologické. Uhlíková stopa těžení kryptoměn je kvůli náročnosti celého procesu zásadní. Centrum má spotřebu sto megawattů a je největší svého druhu v postsovětském prostoru.

Bratská vodní elektrárna
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

„Odhadem se v Rusku vytěží šest procent z celosvětového podílu bitcoinů. Bratsk je tak podle mě zodpovědný za zhruba třetinu z toho,“ odhaduje ředitel centra Igor Runets.

Jeho majitelé sami o sobě neprofitují ze zisku bitcoinů jako takových, ale z pronájmu místa pro stroje klientům ze zahraničí. Rusko sice zatím neuznává kryptoměny jako způsob placení, loni jim ale udělilo legální status jako majetek hodný právní ochrany.

Úspěch celého projektu je úzce spjat s rostoucí popularitou digitálních měn obecně. Bitcoin jako nejstarší a největší z nich od loňského listopadu zdražil trojnásobně. Vrchol zažil v únoru, stále se ale jeden prodává za víc než 50 tisíc dolarů, tedy v přepočtu přes milion korun. Může za to rostoucí zájem světových hráčů.

Datové centrum BitRiver
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Majiteli velkého množství bitcoinů se vedle technologického vizionáře Elona Muska stávají postupně i velké investiční společnosti. „Myslím si, že je poměrně fér říci, že všichni naši institucionální klienti se baví jen o bitcoinu,“ uvedl ředitel oddělení digitálních aktiv investiční banky Goldman Sachs Matt McDermott.

K těžbě je potřeba velké množství energie a hlavně výkon. Těžaři proto používají spíše celé soustavy počítačů. A i po dvanácti letech od spuštění první digiměny je stále co těžit. Bitcoinů do naplnění stávajícího limitu 21 milionů zbývá ještě přes dva miliony a 300 tisíc.