Soud zamítl žalobu Trumpovy kampaně i v Pensylvánii, kde Biden získal 20 volitelů

Federální soudce v sobotu zamítl žalobu, kterou chtěl tým prezidenta Donalda Trumpa zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb ve státě Pensylvánie. Informovala o tom agentura AP. Trumpova kampaň, jež si stěžovala na nesrovnalosti při volbách, v reakci uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá. Trumpův tým také požádal o nové přepočítání hlasů ve státě Georgie.

Rozhodnutí v Pensylvánii znamená další ze série zamítnutých žalob Trumpovy kampaně, která se snaží zvrátit výsledek voleb, v nichž podle projekcí médií vyhrál demokrat Joe Biden.

Trumpův volební tým tvrdil, že v Pensylvánii se s hlasy demokratických voličů zacházelo jinak než s hlasy republikánů, takže nebylo zajištěno rovné volební právo dané ústavou. Volební úředníci totiž v některých okresech v Pensylvánii nabídli voličům upravit korespondenční lístky, které obsahovaly některé technické nedostatky, například nebyly doručeny ve vnitřní tajné obálce nebo jim chyběl podpis voliče na vnější obálce.

Úřady takový postup nemají podle místních zákonů nařízen, ale mohou tak činit. Trumpův tým přitom tvrdí, že takovou nápravu úředníci nabízeli nepoměrně více v okresech, které se kloní k demokratům.

„Jako Frankensteinovo monstrum“

Podle soudce Matthewa Branna požádal Trumpův tým o „zneplatnění hlasů téměř sedmi milionů voličů v Pensylvánii“. To republikánský soudce zamítl s tím, že soudu byly předloženy jen slabé právní argumenty a spekulativní obvinění. Podle Branna byla žaloba „nahodile slátaná, podobně jako Frankensteinovo monstrum“.

„Ve Spojených státech toto nemůže ospravedlnit zneplatnění hlasu ani jediného voliče, natož pak všech voličů šestého nejlidnatějšího státu,“ uvedl Brann v rozsudku.

Po verdiktu soudce republikánský senátor za Pensylvánii Pat Toomey řekl, že Trump v tomto státě již vyčerpal všechny právní možnosti, a vyzval ho k přijetí výsledku.

Trumpův právník Rudy Giuliani k rozhodnutí pensylvánského soudce řekl, že je zklamaný, a uvedl, že se proti verdiktu odvolá ve zrychleném řízení k odvolacímu soudu ve Filadelfii. Výsledky hlasování by měly pensylvánské úřady uzavřít už v pondělí.

V Pensylvánii vyhrál podle médií Biden zhruba o 80 tisíc hlasů. Výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232. Ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Televize CNN uvedla, že žaloba v Pensylvánii byla poslední větší stížností, jíž se Trump snaží zvrátit výsledek voleb. Podle CNN jde už o třicátou podobnou žalobu, kterou soudy Trumpovi a jeho spojencům zamítly či kterou jeho právníci sami stáhli. 

Trump požádal o nový přepočet hlasů v Georgii

Trumpův tým dále v sobotu požádal o nové přepočítání hlasů v Georgii. Stalo se tak den poté, co představitelé státu potvrdili výsledky, podle nichž zvítězil Biden. Připsal si tak 16 volitelů. Demokrat v tomto státě triumfoval naposledy v roce 1992. 

Biden podle původních výsledků vedl nad Trumpem v Georgii asi o 14 tisíc hlasů, tedy o méně než půl procentního bodu, místní úřady proto nařídily audit, s nímž se pojí ruční přepočet odevzdaných hlasů. Po přezkumu se Bidenův náskok snížil na zhruba 12 670 hlasů, na vítězi se ale nic nezměnilo. V pátek potvrdil státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensperger, že Biden vyhrál v Georgii nad Trumpem o 0,25 procentního bodu.

Po dokončení ručního přepočtu hlasovacích lístků měla ale kampaň poraženého možnost požádat o další přepočet, který je již strojový. V sobotu Trumpův tým poslal státnímu tajemníkovi dopis, v němž požádal o novou kontrolu. 

„Chceme zajistit, aby byl započítán každý hlas a aby tak byly dodrženy všechny zákony státu Georgia a americká ústava. Prezident Trump a jeho kampaň nadále trvají na poctivém přepočtu hlasů v Georgii, který musí zahrnovat srovnání podpisů a další záruky,“ uvedla Trumpova kampaň. 

Státní tajemník Raffensperger v sobotu večer řekl svému zástupci, aby oficiálně upozornil jednotlivé volební okrsky, aby se připravily na nový přepočet. „Tento proces bude ostře sledován. Musíte proto jednotlivým okrskům zdůraznit, jak důležitá je transparentnost a přesnost tohoto procesu,“ uvedl Raffensperger v instrukcích svému poradci.