Slovenský parlament zakázal propagaci představitelů období nesvobody

Na Slovensku bude až na výjimky zakázáno pojmenovávat ulice a veřejná prostranství po představitelích komunistického, fašistického a nacistického režimu, stejně jako umisťovat na památníky, pomníky či pamětné desky symboly propagující zmíněné ideologie. Změnou příslušných zákonů, kterou navrhli poslanci vládní koalice, o tom ve středu rozhodl slovenský parlament.

Sněmovna do zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému také doplnila ustanovení, že komunistický režim v Československu v letech 1948 až 1989 byl protiprávní a směřoval k potlačování základních práv a svobod. Někdejší Komunistickou stranu Československa a její odnož Komunistickou stranu Slovenska (KSS) zase parlament označil za zločinné organizace.

Bývalá KSS se po pádu komunistického režimu v Československu transformovala na Stranu demokratické levice, kterou později pohltila nyní nejsilnější opoziční strana Smer- SD někdejšího premiéra Roberta Fica. Na Slovensku existuje také Komunistická strana Slovenska, která je jen ideovou nástupkyní někdejší KSS a která se v únorových parlamentních volbách o hlasy voličů neucházela.

Případy bude posuzovat Ústav paměti národa

Ulice a veřejná prostranství na Slovensku nebude možné pojmenovávat ani po představitelích Slovenské republiky z let 1939 až 1945, která byla spjata s nacistickým Německem. Z parlamentních stran se k válečnému slovenskému státu hlásí jen opoziční krajně pravicová strana Kotlebovci–Ľudová strana Naše Slovensko. 

Zmíněné zákazy se nebudou vztahovat na osoby, které se zapojily do odporu proti komunistickému, fašistickému či nacistickému režimu. V případě pochybností bude rozhodovat Ústav paměti národa, který na Slovensku kromě jiného mapuje období nesvobody.

Předlohu schválil parlament hlasy vládních poslanců, opoziční zákonodárci návrh nepodpořili nebo se hlasování nezúčastnili.