„Fauci je pohroma.“ Expert Bílého domu pro boj s covidem-19 čelí Trumpově nevoli

Horizont ČT24: Trump versus Fauci (zdroj: ČT24)

Donald Trump častoval hlavního experta Bílého domu pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho a jeho tým slovy pohroma a idioti. Prezident tak vystupňoval svou kritiku směrem k přednímu imunologovi země, se kterým dlouhodobě nesouhlasí. Rozcházejí se spolu hlavně v přístupu ke zvládání pandemie.

Fauci je vůbec nejdéle sloužícím ředitelem amerického Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci. Ve funkci je od roku 1984. Už v roce 2001 řešil třeba hrozbu s názvem anthrax, do popředí se dostal letos kvůli covidu-19.

Za Fauciho éry se v Bílém domě vystřídalo šest prezidentů, ovšem tomu současnému začal už před časem zásadně vadit. „Lidé už jsou unaveni neustálým posloucháním Fauciho a všech těchto idiotů,“ prohlásil Trump.

Vládnímu lékařskému expertovi vyčítá jeho způsob zvládání pandemie. Připomíná mu jeho prvotní doporučení nenosit roušky, když v USA začal na přelomu února a března docházet zdravotnický materiál. Fauci se brání, že tím chtěl ochránit zásoby v nemocnicích. O měsíc později už Američany vybídl roušky nosit.

I tak zní jméno Fauci na Trumpových předvolebních mítincích čím dál častěji. „Biden ji (ekonomiku) chce uzavřít. Chce poslouchat doktora Fauciho, chce ho poslouchat,“ hlásal prezident na jednom z nich. Fauci vše vyvrací: „Lidé si myslí, že chceme zemi zcela uzavřít. Nechceme. Chceme veškerá opatření na ochranu zdraví zavádět obezřetně a postupně, abychom ji mohli znovu otevřít.“

Fauci se nedávno ohradil také proti Trumpově předvolebnímu spotu. Podle experta totiž jeho autoři vytrhli z kontextu starý rozhovor, aby navodili dojem, že Fauci chválí kroky Trumpa v boji s koronavirem. V nedělním rozhovoru s televizí CBS Fauci řekl, že ho nepřekvapilo, že se Trump koronavirem sám nakazil.

Kontroverze kolem Trumpových vyjádření

V uplynulých měsících Faucimu připadla i nelehká role korigovat doporučení a názory šéfa Bílého domu na koronavirus. Včetně nápadu vstřikovat dezinfekci do těla nebo užívat hydroxychlorochin. „Žádná z kontrolních studií s placeby, která jsou zlatým standardem pro zjištění, zda je něco účinné, neprokázala žádný přínos hydroxychlorochinu,“ ujasňoval.

Výměny názorů mezi šéfem epidemiologů a šéfem Bílého domu si všimli i umělci z populární kultury. Fauci se i s dlouholetou kariérou stal televizní hvězdou. Hrál si na něj Brad Pitt nebo kreslené postavičky ze South Parku.

Donald Trump si podle svých slov uvědomuje, že Fauciho i přes nesympatie nemůže nahradit. Lékařův věhlas by ho totiž stál hlasy voličů.