Slovensko omezí restaurace, zavírá aquaparky a fitness centra. Pandemie ve světě sílí

Slovensko kvůli šíření koronaviru zakáže hromadné akce i shromažďování více než šesti lidí, uzavře aquaparky, koupaliště i fitness centra. Výrazně omezeny budou i restaurace, které budou moci opět vydávat jídlo jenom zabalené. Ve městech a obcích bude plošně povinné nošení roušek, senioři dostanou vyhrazený čas pro nákupy. Po jednání tamního krizového štábu to uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Pandemie sílí také v dalších zemích, problémy má řada těch evropských nebo třeba Indie.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Většina zmíněných opatření začne na Slovensku platit od poloviny října. „Slovensko se, žel, vydalo českou cestou. Naše křivka má podobný průběh jako česká křivka. Mezi námi a Českou republikou je rozdíl asi dva týdny,“ řekl Krajčí. 

Nová opatření se týkají například tamního školství. Slovenský ministr odpovědný za něj Branislav Gröhling v neděli už v průběhu jednání krizového štábu řekl, že od pondělí přejdou všechny střední školy na distanční výuku.

Mateřské a základní školy budou podle ministra fungovat ve stávajícím režimu. Ruší se ale školy v přírodě, plavecké kurzy a podobné aktivity. Na středních školách údajně nejsou velká ohniska nákazy, zavedení on-line výuky ale omezí pohyb žáků a mělo by přispět k pomalejšímu šíření nákazy. Některé vysoké školy už on-line výuku zavedly. 

Slovensko hlásí skokový nárůst nově nakažených, denní přírůstek pozitivních na koronavirus se v pátek přiblížil ke dvěma tisícům.

Ven jedině s rouškou

V Polsku se počty nově potvrzených případů covidu-19 také dostaly na zatím nejvyšší hodnoty. Například v pátek to bylo přes pět tisíc případů, ve čtvrtek to k pěti tisícům mělo blízko. Lidé tak museli nasadit roušky, a to nejen ve vnitřních prostorech, nosit by je měli i venku. 

Premiér Mateusz Morawiecki nevyloučil, že by vláda mohla vyhlásit nouzový stav, jako se to stalo už v Česku a na Slovensku. V sobotu také ohlásil další opatření – senioři budou mít na nákupy v obchodech vyčleněný čas. Přejít by se mělo také na distanční výuku ve školách. Nejvíce nově nakažených je v Malopolském vojvodství u hranic se Slovenskem.

Naopak v Německu se počet nově infikovaných snížil. V zemi se za poslední den prokázala nákaza koronavirem u 3483 lidí. Německo tím přerušilo stoupající trend posledních dní, agentura DPA ale upozorňuje na to, že o víkendech bývají čísla vždy nižší. V pátek se v zemi s osminásobným počtem obyvatel Česka potvridila nákaza u téměř pěti tisíc lidí.

V Rusku je situace nejhorší v Moskvě

Dosud nejvyšší přírůstek hlásí také Rusko. „Je to poprvé, co bylo v Rusku za jediný den zjištěno více než 13 tisíc nakažených,“ upozornil v neděli na svém webu list Kommersant. Předchozí nejvyšší údaj s necelými třinácti tisíci byl ze soboty.

Nejvíce nových případů nákazy z celé země, čtyři a půl tisíce, bylo opět v Moskvě. Právě v ruské metropoli už začala platit přísnější opatření. Například lidé starší 65 let a chronicky nemocní musejí zůstávat doma a zaměstnavatelé museli část pracovníků poslat na takzvaný home office (práci z domova). 

Počet pozitivních testů v Indii se blíží tomu v USA

Situace není dobrá ani v Indii, i když se v této zemi, kde žije 1,35 miliardy lidí, oficiálně zjištěné denní přírůstky snižují. Indie hlásí už více než sedm milionů nakažených a přibližuje se tak k nejpostiženější zemi světa, USA. Spojené státy od začátku pandemie hlasí asi 7,7 milionu nakažených. Míra testování je však v obou zemích různá, skutečné údaje se tak mohou výrazně lišit.

Denní přírůstky se podle oficiálních dat pohybují v řádu desítek tisíc, například za poslední den to bylo téměř 75 tisíc nových případů. Indie zažila prudký vzestup epidemie covidu-19 zejména v létě – v srpnu přibyly dva miliony nakažených, další tři pak během září. Nyní se ale tempo růstu počtu nakažených mírně snižuje poté, co v polovině září byla denní bilance skoro sto tisíc. 

Odborníci: Čísla jsou jedna věc, důležitý je však i počet testů

Někteří odborníci tvrdí, že statistiky nakažených nemusí být v případě Indie příliš vypovídající kvůli rozlehlosti země, nedostatkům při nahlašování a malému množství testů. Indie sice hlásí více než milion testů denně, podle agentury AP ale tamní úřady do celkového množství testů počítají i testy protilátek, které nejsou tak spolehlivé jako PCR testy.

Světová média v poslední době informují o tom, že lidé přestávají dbát na doporučená opatření, jako je například nošení roušek nebo dodržování rozestupů. Úřady to znepokojuje, v Indii například i vzhledem k blížící se sezoně náboženských svátků, kdy se v chrámech, centrech měst i v domácnostech schází velké množství lidí.

Za sobotu se na celém světě potvrdila nákaza koronavirem u více než 383 tisíc lidí, což je nejvíc od začátku pandemie. V Evropě přibylo do soboty více než 123 tisíc infikovaných, což je také dosud nejvíc. Data zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Právě rychlost šíření viru SARS-CoV-2 je podle WHO problém. Po letním útlumu v současné době skokově narůstá počet nově potvrzených případů, a to ve spoustě zemí světa. Nakažených rychle přibývá hlavně v Evropě. 

Globální přírůstky se pomalu blíží ke 400 tisícům denně. Celosvětově se na prudkém růstu v absolutních číslech podílí nejvíce lidnaté státy jako Indie, USA, Mexiko a Brazílie. V Evropě momentálně v absolutních číslech počty nakažených rostou nejvíce ve Francii, Británii, Španělsku a Rusku.