Situace mezi Arménií a Ázerbájdžánem se uklidnila

Ministerstva obrany Arménie a Ázerbájdžánu oznámila, že na hranicích mezi oběma státy nevypukly během úterní noci a středy nové boje. Je to první uklidnění situace po třech dnech přestřelek, které si od neděle do úterka vyžádaly nejméně šestnáct obětí na životech, poznamenala agentura AFP.

„Vojenské akce skončily o půlnoci,“ uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo obrany s tím, že klid byl i během dne. Rovněž podle mluvčího arménského ministerstva obrany se situace „uklidnila v noci“, zatímco ministerstvo zahraničí uvedlo, že střety skončily o půlnoci. 

V bojích přišlo o život jedenáct ázerbájdžánských vojáků a jeden civilista, jakož i čtyři arménští vojáci, uvedla AFP s odvoláním na oficiální bilanci obou zemí.

 V ázerbájdžánské metropoli policie v noci na středu rozehnala tisíce demonstrantů, kteří se domáhali vypovězení války a ofenzivy proti Arménii. „Karabach je Ázerbájdžán!“ a „Mobilizaci!“ volali demonstranti, kteří vyšli do ulic i přes přísný zákaz, pramenící z opatření proti šíření koronavirové nákazy. Někteří demonstranti pak pronikli i do budovy parlamentu, což policii přimělo k zásahu a rozehnání davu s pomocí vodních děl a obušků, napsala AFP.

K uklidnění situace vyzvalo i Rusko, které funguje jako prostředník ve sporu o Náhorní Karabach. Ministr zahraničí Sergej Lavrov už telefonoval se zástupci obou znepřátelených zemí.

„Jsme hluboce znepokojeni konfliktem na arménsko-ázerbájdžánské hranici. Obě strany vyzýváme, aby projevily zdrženlivost a dodržovaly klid zbraní, ke kterému se zavázaly,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Odkud přišel první útok?

Napětí panuje dlouhodobě na celé tisícikilometrové hranici mezi oběma zeměmi. A obě znesvářené strany ukazují na viníka nynějšího napětí druhým směrem.

„Šlo o nečekaný útok na naše pozice, který si vyžádal životy našich vojáků. Odrazili jsme ho a náležitě reagovali. Pomstili jsme naše vojáky. Napětí na hranicích pokračuje,“ uvedl ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

Arménská strana ale oponuje, že útok přišel ze strany Ázerbájdžánu, který navíc ostřeluje civilní cíle. Kromě dělostřelectva údajně nasadil i ozbrojené drony.

„Ázerbájdžánské jednotky ostřelovaly město Berd. Zasáhly i dvě továrny, domy a ropovod. Míří na civilisty,“ tvrdí Artsrun Hovhannisjan z arménského ministerstva obrany.

Obavy panují hlavně z opětovného rozhoření konfliktu o pohraniční oblasti. Válka o Náhorní Karabach, která mezi oběma státy vypukla začátkem devadesátých let, si vyžádala přes 30 tisíc obětí.