Paříž bude fasovat roušky. Turecko má nejvíce nakažených mimo Evropu a USA

Události: Koronavirus v zahraničí (zdroj: ČT24)

Izrael rozvolňuje některá preventivní opatření, částečně se otevřou školy a obchody, lidé se budou moci modlit ve skupinách do deseti lidí. Vedení Paříže se chystá svým obyvatelům rozdávat roušky zdarma, do poloviny května by ji měl mít každý, kdo bydlí v centru metropole. Situace se ve Francii podle premiéra Édouarda Philippa lepší, ale krize zažehnána není. Turecko se stalo zemí s nejvyšším množstvím nakažených mimo Evropu a USA.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Americké státy Texas a Vermont umožní v pondělí otevřít některé podniky, které byly uzavřeny v obavách z šíření koronaviru. Stát Montana začne uvolňovat omezující opatření v pátek.
  • Izraelská vláda schválila uvolnění části přísných opatření. Otevřou se některé obchody a služby a lidé se budou moci vzdálit od domova na 500 metrů.
  • Jižní Korea poprvé po dvou měsících zaznamenala pouze jednociferný nárůst počtu případů nákazy koronavirem. Pacientů přibylo za posledních 24 hodin osm.
  • Rusko hlásí za poslední den rekordních 6060 nových případů nákazy. Země má celkem 42 853 nakažených a 356 mrtvých.
  • Počet lidí nakažených korononavirem se v pevninské Číně v sobotu zvýšil o 16, což je nejméně od poloviny března.
  • Německo v sobotu zaznamenalo 2458 nových nákaz koronavirem, což je méně než v pátek.
  • V Evropě koronavirem celkem onemocnělo přes milion lidí a téměř 100 tisíc zemřelo. Na celém světě je nakažených 2,3 milionu a mrtvých 161 tisíc.

Turecko aktuálně registruje 86 306 potvrzených případů, oznámil v neděli ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Turecko se tak stalo zemí s nejvyšším množstvím nakažených mimo Evropu a Spojené státy.

Nejnovější přírůstek 3977 infekcí potvrzených v Turecku testy během uplynulých 24 hodin je vyšší než denní přírůstek v Číně, odkud se koronavirus začal na přelomu roku šířit do světa.

Ministr Koca rovněž informoval, že od soboty přibylo 127 lidí, kteří v souvislosti s koronavirovou infekcí skonali. Celkový počet obětí pandemie se tím v Turecku zvýšil na 2017. Z nákazy se na druhé straně dosud zotavilo 11 976 lidí. 

Turecko oznámilo první pacienty s koronavirem 10. března a od té doby množství potvrzených případů nákazy prudce rostlo. Nyní je zemí se sedmým nejvyšším počtem nakažených na světě.

Americké státy Texas a Vermont umožní v pondělí otevřít některé podniky, které byly uzavřeny v obavách z šíření koronaviru. Stát Montana začne uvolňovat omezující opatření v pátek. Oznámil to prezident Donald Trump. Ve státě Florida zaplnili lidé znovuotevřené pláže a parky.

Spojené státy jsou zemí, která byla z celého světa koronavirem postižena nejhůře. Počet obětí koronavirové nákazy tam přesáhl 35 tisíc, potvrzených případů infekce je více než 690 tisíc. Agentura Reuters však v neděli večer na základě vlastních propočtů dospěla k závěru, že počet smrtelných obětí koronavirové nákazy v USA už překročil 40 tisíc. Jde o zdaleka nejvyšší počet na světě, téměř dvojnásobek úmrtí, než hlásí druhá Itálie. Podle Reuters je v USA nyní více než 744 tisíc potvrzených případů infekce.

Počet mrtvých začal v New Yorku klesat

Nových případů nákazy koronavirem ve státě New York začalo poprvé ubývat, oznámil v neděli guvernér Andrew Cuomo. New York je přitom ve Spojených státech ohniskem infekce. Úřady ale varují, že bude záležet na dalším postupu a teprve pak bude možné říci, zda příznivý vývoj vydrží.

„Všechna data ukazují na to, že jsme se dostali do fáze, kdy postup viru zpomaluje,“ uvedl guvernér. Zdůraznil ale, že na místě je stále ještě opatrnost. „Na našem dalším postupu závisí, zda bude to zpomalování pokračovat,“ citovala jej agentura AFP.

„Nadále vidíme pozitivní známky toho, že epidemie již vyvrcholila,“ řekl také šéf Bílého domu v noci na neděli. Trump je zastáncem brzkého uvolnění karanténních opatření v zájmu záchrany ekonomiky před recesí, guvernéři některých amerických států ale již zdůraznili, že nehodlají opatření uvolňovat předčasně a že podmínkou pro návrat k běžnému životu je rozsáhlé testování.

Kromě Trumpa na guvernéry vyvíjejí tlak i stovky demonstrantů, kteří v sobotu znovu vyšli do ulic řady měst na protest proti přísným karanténním opatřením.

Nemoc se ale v různých částech země šíří odlišně. Důležitý byl nejspíš včasný zásah samospráv, třeba první oblasti v Kalifornii začaly omezovat shromažďování už 9. března. Nařízení zůstat doma tam pak padlo o deset dní později. New York je zavedl až za další tři dny a teď je nejpostižením místem celé země.

V Kalifornii by tak pandemie mohla kulminovat začátkem května. Stát teď udává méně než 30 tisíc případů a tisícovku obětí. Oproti tomu New York se blíží čtvrt milionu nakažených a 12 tisícům mrtvých. Doufá přitom, že nejhorší už má za sebou.

Trump se kvůli šířící se nákaze také opřel do Číny. Podle něj je nutné si položit otázku, jestli rozšíření koronaviru byla „chyba, která se vymkla kontrole“, anebo jestli to byl důsledek vědomého jednání. „Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ řekl Trump. Neupřesnil ale, jaké akce by mohly Spojené státy proti Pekingu podniknout. 

Izraelci demonstrovali proti Netanjahuovi. Dodrželi dvoumetrové rozestupy

Izraelská vláda se v neděli dohodla na konečné podobě postupného uvolňování opatření. Umožní podnikům zvýšit počet zaměstnanců na pracovišti z nynějších 15 na 30 procent, povoleny budou i venkovní modlitby ve skupinách do deseti lidí. V omezeném počtu žáků začnou fungovat i některé školy. Nové pokyny začínají platit hned od neděle a prozatím jsou vyhlášeny do 3. května.

Otevřít se budou moci také vybrané obchody včetně těch, které prodávají elektro a domácí potřeby. Pracovat mohou také optici s tím, že v místnosti mohou být maximálně dva zákazníci.

Ve vládním sektoru se mají jako první do práce vracet ti, kteří mají v agendě soukromý sektor. Školy budou moci vyučovat skupiny maximálně tří dětí a bude povoleno, aby jedna osoba hlídala děti ze tří rodin. Sportovat je možné v párech do vzdálenosti 500 metrů od bydliště. Postupně se má obnovovat i veřejná doprava, svatební obřady nebo obřízky se mohou konat za přítomnosti maximálně deseti lidí. 

Izrael omezil pohyb a setkávání lidí 14. března, kdy se uzavřely úřady a školy a lidé byli vyzváni, aby nevycházeli ven. Od svého domu se Izraelci mohli dosud vzdálit jen do 100 metrů, pokud nešlo o cestu do práce, do supermarketu, nemocnice nebo lékárny. Zakázány byly bohoslužby, na veřejnosti rovněž platí povinnost nosit roušku.

Protest v Izraeli v době koronaviru
Zdroj: ČTK/AP/Oded Balilty

Navzdory koronavirovým opatřením v neděli několik tisíc Izraelců demonstrovalo v Tel Avivu proti předsedovi vlády Benjaminu Netanjahuovi. Premiéra obvinili, že chce využít krizi a vyhnout se soudu za korupci. Demonstrace jsou v zemi povolené, účastníci ale musí mít zakrytá ústa a nos a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

V Íránu, který je jednou z nejhůře postižených zemí Blízkého východu, znovu narostl počet úmrtí. Jejich číslo se přitom v poslední době snižovalo. Za poslední den nemoci podlehlo 87 lidí, o 14 víc než v sobotu. Celkem tam nemoc usmrtila už 5118 lidí. Počet nově infikovaných v Íránu zůstává podobný jako v sobotu a pohybuje se kolem 1300, celkem je v Íránu 82 211 infikovaných. 

Venezuela možná odloží volby

Venezuela kvůli krizi spojené s koronavirem zvažuje odložení plánovaných voleb. Oznámil to tamní prezident Nicolás Maduro. „Nejsem si jist, zda letos volby budou, protože v současnosti máme prioritu (koronavirus) a z mé strany by bylo nezodpovědné, kdybych řekl, že se volby uskuteční,“ objasnil Maduro.

Upřesnil ale, že v případě potřeby o konání voleb rozhodne nejvyšší soud. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse má země k neděli 227 potvrzených případů nákazy koronavirem a devět úmrtí.

V Panamě se koronavirus rozšířil v uprchlickém táboře na jihovýchodě země. Nakazilo se tam nejméně 17 lidí , informoval o tom místní list La Prensa. V táboře, který se nachází blízko hranice s Kolumbií, se momentálně nachází přibližně 1900 uprchlíků.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že zařízení v táboře byla dezinfikována, kromě toho byla postavena nová ubytovna pro nemocné. Uprchlíci v táboře pocházejí především z Kuby, Haiti a severní Afriky. V Panamě se zatím koronavirem nakazilo celkem 4273 lidí, 120 na nemoc COVID-19 zemřelo. V zemi platí poměrně přísné omezení pohybu.

Jižní Korea má jen osm nově nakažených, číslo klesá i v Číně

Jižní Korea poprvé po dvou měsících zaznamenala pouze jednociferný nárůst počtu případů. Pacientů přibylo za posledních 24 hodin osm. Celkem Jižní Korea eviduje 10 661 nakažených a 234 obětí nemoci COVID-19.

Denní počet infikovaných je v neděli nejnižší od 18. února, kdy se začalo množství lidí trpících nemocí COVID-19 rychle zvyšovat poté, co se nákaza rozšířila mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži ve městě Tegu.

V pevninské Číně se počet nakažených během soboty zvýšil o 16, což je nejméně od 17. března. V pátek infikovaných přibylo 27. Devět nakažených si infekci přivezlo ze zahraničí. Celkový počet potvrzených případů nemoci COVID-19 v Číně dosáhl 82 735. Nikdo další v pevninské Číně za poslední den na nákazu koronavirem nezemřel.

Tchaj-wan, který po tři dny nehlásil žádný nový případ nákazy, v neděli ale oznámil 22 nově infikovaných. Téměř všichni jsou členové námořnictva.

Koronavirus se nepřestává šířit ani v Singapuru, který v neděli ohlásil 596 nových případů. Jen 25 z nich jsou občané s trvalým pobytem, zbytek jsou dělníci, kteří žijí v ubytovnách pro cizince. Singapur má nyní 6588 infikovaných a 11 mrtvých.

Německo hlásí pokles nových případů

Německo v sobotu zaznamenalo 2458 nových nákaz koronavirem, což je méně než v pátek, kdy jich bylo 3609. Zemřelo dalších 184 lidí, v pátek to bylo 242. Celkově bilance nakažených v Německu vzrostla na 139 897 případů, z nichž 4294 infekci podlehlo.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn tento týden uvedl, že epidemie je po původním rychlém nárůstu počtu nakažených znovu zvladatelná. Přijatá opatření podle něj byla úspěšná. Zároveň také oznámil, že se od začátku května budou tamní nemocnice vracet do běžného provozu.

Stoupající počty nakažených se nevyhýbají ani dalším zemím střední Evropy. V Polsku od soboty přibylo 545 lidí, kteří se nakazili, potvrzených případů infekce je tak v zemi nyní registrováno 9287. Informovalo o tom v neděli večer ministerstvo zdravotnictví. Za stejnou dobu zemřelo dalších 13 nakažených. Počet smrtelných obětí koronaviru a nemoci COVID-19, kterou virus vyvolává, se tak v Polsku zvýšil na 360. Ministerstvo zdravotnictví ráno mimo jiné uvedlo, že v zemi bylo doposud provedeno 204 246 testů na koronavirus.

V Maďarsku podle nedělní informace vládního serveru coronavirus.gov.hu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 17 pacientů, převážně seniorů. Těchto úmrtí je tak celkem registrováno 189. Přibylo také 82 nakažených. V zemi je celkem evidováno 1916 pozitivních testů, které potvrzují nákazu. Z nemoci COVID-19 se na druhé straně dosud uzdravilo 250 lidí.

Premiér Viktor Orbán vrchol epidemie v Maďarsku očekává kolem 3. května. Jde podle něj o odhad založený na prognózách expertů. 

Čísla se navyšují také v Británii, nárůst se ale zpomaluje. Za poslední den v tamních nemocnicích zemřelo dalších 596 lidí s nemocí, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Oznámilo to britské ministerstvo zdravotnictví. Dohromady má Británie už 16 060 úmrtí.

Nárůst počtu lidí, kteří v Británii nemoci podlehli, je výrazně nižší než v předchozím dni, kdy jich bylo 888. Podle ministerstva je nárůst nejmírnější za poslední téměř dva týdny.

Přírůstek potvrzených případů hlásí i Španělsko. Za poslední den jich přibylo 4280, což je o něco více než počet nových případů ohlášených v sobotu. Počty úmrtí ale naopak klesají, nově jich přibylo 410, což je méně než v sobotu, kdy nemoci podlehlo 565 lidí.

Celkem má Španělsko 20 453 úmrtí a téměř 196 tisíc případů nakažení. Země je po Spojených státech nejvíce zasaženou zemí. Zdravotnické úřady se ale domnívají, že vrchol epidemie už má za sebou. 

V hlavním městě Francie, která společně se Španělskem a Itálií patří mezi trojici nejhůře postižených států v Evropě, chtějí obyvatelům rozdat na dva miliony roušek zdarma. Starostka Paříže Anne Hidalgová řekla, že akce vyjde město na tři miliony eur (téměř 82 milionů Kč). Hidalgová svůj plán nastínila v nedělníku Le Journal du Dimanche.

K podobnému kroku přistoupily také německé Drážďany, kde radnice začne v pondělí rozdávat 200 tisíc roušek. Zakrytí úst a nosu je v Sasku nyní povinné v městské hromadné dopravě či při nákupech.

Do konce měsíce by mělo být k dispozici zatím půl milionu roušek na opakované použití. Do poloviny května by měl být takovou rouškou vybaven každý obyvatel užší Paříže, která má 2,2 milionu obyvatel.

Počet obětí koronavirové nákazy ve Francii dosáhl 19 718, za poslední den je mrtvých o 395 více. Nakažených je v zemi téměř 153 tisíc. Tamní premiér Édouard Philippe uvedl, že se situace v zemi lepší, krize ale podle něj zažehnána není.

Podobně to zřejmě vypadá i v Itálii, země v neděli oznámila další pokles denního počtu nových obětí koronavirové nákazy. Zatímco v sobotu bylo úmrtí 482, v neděli jich bylo jen 433. Celkem tak v zemi dosud zemřelo 23 660 pacientů. Od soboty se v Itálii zvýšil počet potvrzených případů nákazy koronavirem. Za den jich přibylo 3047, celkem je v zemi už 178 972 infikovaných lidí.

Rusko je podle Putina připravené

Rusko hlásí za poslední den hlásí rekordních 6060 nových případů nákazy. Země má celkem už 42 853 nakažených a 356 mrtvých, v neděli o tom informoval krizový štáb pro koronavirus. Počet zemřelých se od soboty zvýšil o 46.

I přes rychle rostoucí počet nakažených se občany v mimořádném projevu snažil povzbudit i prezident Vladimir Putin. Podle něj je země na pandemii připravená nejlépe, jak mohla. „Máme vše potřebné: silnou a zdravou ekonomiku, vědecké kapacity, potřebný materiál a profesionální zdravotní systém,“ vysvětlil.

Právě zdravotnickou kapacitu teď země narychlo rozšiřuje. Za Moskvou dělníci v pátek dokončili nemocnici pro 800 pacientů. „Celý komplex předávám do rukou lékařů, kteří se už začali připravovat a od pondělí budou přijímat první pacienty,“ popisuje starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Ruské úřady se obávají hlavně bezpříznakových přenašečů, kteří mohou nákazu nepozorovaně šířit. Odhadují, že vrchol pandemie zasáhne Rusko za dva až tři týdny. Právě ty jsou podle nich pro úspěšné zvládnutí situace nejdůležitější.

Austrálie volá po vyšetřování původu viru

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová se připojila ke kritice Číny a řekla, že nedůvěřuje tomu, jak Čína o situaci informuje. Země tak bude požadovat mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření. „Ty záležitosti kolem koronaviru si zasluhují nezávislé prošetření a já si myslím, že je důležité, abychom to udělali. Austrálie na tom bude trvat,“ sdělila Payneová v australské televizi ABC.

Dosud se uvádělo, že se virus zřejmě rozšířil z trhu se zvířaty v čínském městě Wu-chan. Čína ale čelí obviněním, že zpočátku informace o nákaze tajila. 

Austrálie patří mezi méně zasažené státy,  zatím má 6589 nakažených a 71 mrtvých. Počet nakažených se v zemi už sedmý den zvyšuje o méně než jedno procento, což je mnohem lepší situace než v dalších státech.