Navzdory vítězství Netanjahua. Izraelský prezident nechá sestavit vládu Gantze

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověří sestavením nové vlády vůdce druhé nejsilnější parlamentní strany Bennyho Gantze. Už třetí volby za rok přitom začátkem března vyhrál Likud nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Ten neúspěšně vyzval Gantze k sestavení vlády národní jednoty, která by bojovala proti šíření koronaviru.

„Zítra (v pondělí) kolem poledne prezident pověří úkolem sestavit vládu předsedu Bennyho Gantze,“ uvedl prezidentský palác v prohlášení.

Předseda strany Modrobílí podle izraelských médií usiluje o sestavení menšinového kabinetu. Ve volbách z minulého týdne nezískali ani Likud a jeho spojenci, ani Modrobílí a jejich partneři parlamentní většinu. Vládu se nepodařilo žádnému z táborů sestavit ani po dvojích volbách z loňského roku.

Gantz má podporu arabské koalice

Podle izraelských sdělovacích prostředků zástupci arabské kandidátky, která obsadí 15 ze 120 křesel, sdělili prezidentovi, že jako premiéra podpoří Gantze, avšak nesouhlasí s vládou národní jednoty. Arabské strany zastupují pětinu Izraelců, ale ve vládě zatím nikdy nebyly.

Jejich koalice je v zákonodárném sboru třetí nejsilnější. Arabové sdělili, že do Gantzova kabinetu nechtějí vstoupit, ale budou ho podporovat při hlasování.

Jedním z důvodů, proč se Gantz brání být ve vládě s Netanjahuem, je soudní stíhání nynějšího premiéra.

Izrael zavedl velmi přísná opatření proti šíření koronaviru a zakázal shromaždování více než deseti lidí. Ministr spravedlnosti kvůli tomu omezil i činnost soudů na nezbytné úkony. Netanjahu je viněn z korupce ve třech kauzách a proces s ním měl začít v úterý. Kvůli ochranným opatřením byl ale přesunut na květen.

Avigdor Lieberman, který řídí stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov a má sedm poslaneckých křesel, odmítá být ve vládě podporované Araby, jelikož je nepovažuje za loajální izraelské občany. Netanjahua vyzval, aby odstoupil, protože je trestně stíhaný.