Netanjahu slíbil anexi části palestinského Západního břehu Jordánu

Události: Netanjahu chce anektovat část Západního břehu Jordánu (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že pokud jeho strana Likud vyhraje příští týden parlamentní volby, anektuje strategicky významnou část okupovaného Západního břehu Jordánu. Letos druhé předčasné volby se uskuteční 17. září. Palestina takový plán považuje za válečný zločin.

„Dnes oznamuji svůj záměr uplatnit s budoucí vládou svrchovanost Izraele nad Jordánským údolím a severní částí Mrtvého moře,“ řekl Netanjahu na tiskové konferenci u Tel Avivu.

Tyto oblasti tvoří hraniční pásmo s Jordánskem. V současnosti většinou spadají do takzvané zóny C pod plnou bezpečnostní i civilní správou Izraele. Na vytvoření zón se představitelé obou států shodli v polovině devadesátých let v mírové dohodě z Osla.

Správa Západního břehu Jordánu dle dohody z Osla z roku 1995
Zdroj: Researchgate.net / Morag M. Kersel

Někdejší izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman označil výrok za směšný. Podobně se vyjádřil také lídr opozice Benny Ganc.

Premiérovo prohlášení pravděpodobně souvisí s tím, že Izraelci půjdou 17. září k volbám. Předchozí dubnové hlasování vyhrál Netanjahuův Likud, avšak následně nedokázal sestavit koalici.

Rozzlobené reakce

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás reagoval, že „veškeré dohody podepsané s Izraelem a závazky, které z nich plynou, by přestaly platit“, pokud by Netanjahu splnil svůj slib. Podobně se vyjádřila i vysoce postavená činitelka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Hanán Ašrávíová: „Je to zjevné porušení mezinárodního práva, je to očividná krádež území, je to etnická čistka. Nejenže to ničí řešení v podobě dvou států, ničí to i jakoukoliv šanci na mír.“

Liga arabských států uvedla, že výroky představují „závážný vývoj v izraelské agresi“ a že jejich naplnění by znamenalo, že by Izrael vyhlásil konec mírového procesu. Podle jordánského ministra zahraničí Ajmána Safadía by anexe osad na Západním břehu Jordánu „v regionu rozdmýchala plameny konfliktu“.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric uvedl, že OSN dál trvá na tom, že jakýkoliv krok ze strany Izraele směrem k zavedení nadvlády nad palestinským územím by zablokoval „možné oživení mírových rozhovorů, mír v regionu a samotnou podstatu dvoustátního řešení“.

„Údolí řeky Jordán je klíčové pro jakékoliv mírové dohody a jakékoliv vyjednávání Jordánska a Izraele,“ řekl předseda jordánského parlamentu Faisal Al-Fayez. „Byla by to eskalace veškerých vztahů jak s Jordánskem, tak s Araby,“ dodal.

Události, komentáře: Předseda jordánského parlamentu o návrhu izraelského premiéra (zdroj: ČT24)

Sporné osady

Netanjahu podle agentury Reuters doplnil, že po zveřejnění amerického mírového plánu pro Blízký východ hodlá Izrael postavit na Západním břehu další židovské osady.

Podle izraelského webu The Times of Israel premiér rovněž oznámil, že hodlá anektovat všechny židovské osady na Západním břehu Jordánu: „Toto je demokracie. Neudělám nic bez jasného mandátu. Takže vás žádám o mandát, abych učinil toto, což již má širokou podporu. Abychom konečně definovali permanentní hranice Izraele a zajistili, že se Judea a Samaří (biblická označení pro území dnes známá jako Západní břeh Jordánu) nepromění v Gazu.“

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají podle dohod spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Oblast je v současnosti domovem 600 tisíc izraelských Židů.

Osady na okupovaném území Palestinci označují za nelegální a zcela v rozporu s možností vytvořit dva státy. Stejné stanovisko zaujímá i značná část mezinárodního společenství.