K útoku v Tunisu se přihlásil Islámský stát

Tunis - K odpovědnosti za teroristický útok v tuniském muzeu Bárdá se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Při střelbě zemřelo dvacet zahraničních turistů a tři Tunisané. Policie na místě zabila dva útočníky a po dalších třech pátrá. Zatčeno bylo devět lidí. Kvůli zajištění bezpečnosti v zemi rozmístí tuniské úřady ve velkých městech vojáky. Tunisané dnes demonstrovali proti teroristickým útokům. K muzeu dorazilo asi 500 lidí.

Radikálové z IS zveřejnili zvukovou nahrávku, na níž se přihlásili k odpovědnosti za útok. Provedli ho prý dva „rytíři chalífátu“ Abú-Zakaríja al-Tunisí a Abú-Anas al-Tunisí. Prohlášení se objevilo na twitterových účtech šířících propagandu IS. O útoku se zmiňuje jako o "požehnaném nájezdu na jedno z doupat bezvěrců a neřesti v muslimském Tunisku".

V islamistických kruzích se prý o varování už několik dnů vědělo, prohlásil redaktor ČT Pavel Novotný. „Pokud je to pravda, tak je to poprvé, co IS prostřednictvím spřátelené skupiny Ansár aš-Šaría zaútočil v Tunisku,“ konstatoval Novotný s tím, že zhruba 7 tisíc tuniských bojovníků je nyní v zahraničí – zhruba polovina je v Libyi, ta druhá odešla do Sýrie nebo Iráku.

  • Do bojů v řadách takzvaného Islámského státu se připojilo kolem 3500 tuniských občanů. Mnoho z nich se už z bojišť v Sýrii a Iráku vrátilo a představují pro zemi zřejmé bezpečnostní riziko. V posledních měsících bylo zatčeno na 500 lidí podezřelých z napojení na teroristy doma i v zahraničí.

Útočníci byli prý oblečeni do vojenských uniforem a použili zbraně AK-47 Kalašnikov. „Podle informací z našich diplomatických zdrojů byly použity i další ruční zbraně, jako granáty,“ uvedl český velvyslanec v Tunisku Jiří Doležel. Dodal, že za akcí zřejmě stojí izolovaná spící buňka salafistů původem z Tuniska a stopy vedou až do Iráku - u dvou zabitých teroristů byly prý nalezeny SIM karty původem z Iráku.

Vyšetřování útoku v tuniském muzeu
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Policie už zadržela podezřelé. Mluvčí úřadu prezidenta oznámila, že mezi zatčenými jsou čtyři osoby, které mají s útokem něco společného, zbylých pět se z účasti podezírá. Prezident Kaíd Sibsí po dnešní schůzce s veliteli armády rozhodl rozmístit vojsko do větších měst. 

Premiér Habíb Síd zveřejnil jména dvou zabitých útočníků. „Tyto nestvůrné menšiny nás nezastraší. Budeme jim bez milosti vzdorovat do nejzazšího konce. Zvítězí demokracie a my přežijeme,“ řekl.

Tuniské úřady tvrdí, že dvojice byla naverbována v tuniských mešitách. V září odjeli do Libye, kde se podrobili výcviku v táboře radikálů. Jeden ze zabitých byl podle Sída v hledáčku tajných služeb.

V Tunisu pokračuje vyšetřování útoku v muzeu Bardo
Zdroj: Adel/ČTK/ZUMA

Tunisko hraje o celou svou budoucnost, soudí premiér

„Ať Bůh odpustí těm, kdo tohle neštěstí způsobili. Nesmíme nad naším osudem plakat. Musíme využít všechny prostředky, jak porazit terorismus. Tunisané by měli vyjádřit solidaritu se svým státem. Nemáme jinou možnost. Musíme podpořit bezpečnostní složky a vojáky,“ prohlásil tuniský prezident Kaíd Sibsí. Podle premiéra nastal v dějinách Tuniska kritický moment, který určí budoucnost celé země.

  • Oběti teroristického útoku v Tunisu si dnes připomněl Brusel - zástupci osmadvacítky zahájili summit minutou ticha.

V době krvavého útoku na muzeum jednali poslanci v sousední budově parlamentu o návrhu protiteroristického zákona. Jednání se účastnila velká část tuniské bezpečnostní komunity včetně soudců, prokurátorů a ministra spravedlnosti. Parlament byl okamžitě evakuován, ale poslanci se zvonu sešli ve večerních hodinách k mimořádnému jednání.

Bruna Scheriniová, zraněná italská turistka

„Útočníci vešli a stříleli kolem nás, aby nás zastrašili. Vedle mě byli dva lidé, kteří se nehýbali a další zranění. Všichni byli zranění.“

„Slyšeli jsme venku střelbu, několik salv. Mysleli jsme, že je to nějaká oslava… Ale nebyla. Na zemi leželi nějací muži. Zhruba čtyřicet z nás se ukrylo v nejbližší místnosti. Byla tam strašná panika. Slyšeli jsme jen samou střelbu a to, jak křičí Alahu Akbar,“ popsala útok jedna z turistek francouzské televizi.

Celou noc hrůzy prožívali manželé Juan a Cristina ze Španělska, kteří v létě čekají první dítě. V expozicích se báli o život až do dnešního dopoledne - v úkrytu netušili, že útok už dávno skončil. „Jak už víte, začalo to po jedenácté ráno. Muselo to být naprosto strašné, oni se schovávali od té doby,“ poznamenal španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo y Marfil.

Tunisané vyšli v noci do ulic na protest proti útoku v muzeu
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Oběti zatím nebyly identifikovány, žádný Čech ale mezi nimi není

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes potvrdil, že mezi oběťmi útoku není žádný český občan. Na svém twitterové účtu vyjádřil pozůstalým soustrast.

Premiér Bohuslav Sobotka označil útok za šokující a nelidský čin. „Teroristický čin, ke kterému došlo v hlavním městě Tuniska, je šokující. Je to nelidský a neospravedlnitelný útok, který za Českou republiku co nejsilněji odsuzuji. Tunisko se v posledních letech stalo pro mnohé v regionu inspirací díky odhodlání, se kterým se vydalo cestou stability, demokracie a reforem. Věřím, že včerejší teroristická akce toto odhodlání nezlomí,“ uvedl český premiér. 

Z dvaceti zabitých cizinců bylo zatím identifikováno pouze třináct. Proto stále nejsou k dispozici přesné údaje o mrtvých a jejich národnostech. Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané - dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie, Belgie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci.

Do centra Tunisu dorazilo odpoledne asi 500 demonstrantů, kteří chtěli podpořit národní jednotu a vyjádřit odhodlání bojovat s terorismem. Úřady účastníkům akce zpřístupnily i prostory kulturní instituce, kde lidé zazpívali tuniskou hymnu. Přišli mimo jiné soudci a právníci, ale i rodiny s dětmi. Řada z nich přinesla na místo masakru květiny.

Amerika se bojí útoků, Polsko evakuuje

V USA začaly panovat obavy, že se někdo pokusí útok zopakovat v některém americkém muzeu. Americké instituce proto začaly zpřísňovat bezpečnostní opatření. Útok prý ukázal, jak špatně jsou muzea zajištěna. Tuniské bezpečnostní jednotky na místo přijely pozdě, takže masakru nedokázaly zabránit, tvrdí americká stanice ABC. Muzeum Bárdá nicméně oznámilo, že nejpozději do úterka znovu otevře dveře návštěvníkům.

Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a dnes ráno odpluly. Provozovateli parníků Splendida a Fascinosa, na nichž bylo po 3000 pasažérech, jsou italské společnosti MSM a Costa. Obě oznámily, že ruší tuniské zastávky na svých výletních trasách. Toto opatření by mohlo platit až do konce roku.

Polsko už do Tuniska vypravilo vojenský speciál pro své občany, kteří chtějí zemi opustit. Jedna z polských cestovních kanceláří podle DPA evakuovala asi 300 lidí.