Demonstranti pronikli do areálu americké ambasády v Bagdádu, ochranka použila slzný plyn

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným náletem amerických jednotek v Iráku. Podle agentury AP zapálil dav vedený členy šíitských milic recepci areálu a střetl se s ochrankou, žádné oběti na životech ale hlášeny nejsou. Dříve se objevily zprávy o evakuaci ambasády, americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že nic takového se neplánuje a že všichni zaměstnanci ze Spojených států jsou v bezpečí. Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval demonstranty, aby odešli. Americký prezident Donald Trump uvedl, že za demonstrací u ambasády stojí Írán. Teherán to odmítl.

Tisíce Iráčanů přišly k budově velvyslanectví protestovat proti nedělnímu americkému náletu na pozice šíitské milice Katáib Hizballáh podporované Íránem. O život při něm přišlo 25 milicionářů.

Bouřící dav provolával hesla jako Pryč s USASmrt AmericeSmrt Izraeli. Na budovu velvyslanectví demonstanti zaútočili kamením a lahvemi s vodou, postavili venku stany a porozbíjeli bezpečnostní kamery.

Pak prolomili hlavní vstup a několik desítek jich vtrhlo dovnitř. Postup demonstrantů zastavili po několika metrech členové irácké speciální jednotky, a to asi 200 metrů od hlavní budovy. Na střeše velvyslanectví bylo vidět nejméně šest amerických vojáků se zbraněmi namířenými na demonstranty.

Na místě bylo cítit slzný plyn a několik lidí mělo dýchací problémy. Agentura Reuters napsala, že ochranka použila jenom malé množství slzného plynu a že k rozchodu tlampači vyzývali zástupci milicí. Iráčtí zdravotníci oznámili, že nejméně 12 lidí bylo zraněno.

Násilnosti před sídlem amerického velvyslanectví v Bagdádu
Zdroj: ČTK/ABACA

AP: Mezi demonstranty byli šíitští milicionáři

Podle AP k vyslanectví dorazili šíité, kteří předtím v jiné části hlavního města pohřbili oběti amerického náletu. Agentura AFP připomenula, že americká ambasáda se nachází v nejpřísněji střežené části Bagdádu, kde jsou také státní úřady. Podle AFP demonstranty do zóny pustili členové bezpečnostních sil na kontrolních postech.

Agentura AFP napsala, že mezi demonstrujícími byli členové šíitských milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou součástí irácké armády, ale zároveň zaštiťují mnoho milicí včetně těch podporovaných Íránem. Patří k nim také Katáib Hizballáh.

Milicionáři nesli hesla požadující odchod Američanů. „Parlament nás musí zbavit amerických vojáků, pokud ne, postaráme se o to my. Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu,“ stálo na transparentech. Někteří účastníci popsali zeď i okna komplexu nápisem Zavřeno jménem odboje.

Americká diplomacie popřela evakuaci

Nejmenovaní iráčtí činitelé řekli agentuře Reuters, že kvůli útoku na ambasádu byl z komplexu evakuován velvyslanec i další členové personálu.

„Americký personál je v bezpečí a k žádnému vniknutí nedošlo. Nechystáme se ambasádu v Bagdádu evakuovat,“ reagovalo o několik hodin později americké ministerstvo zahraničí. Velvyslanec USA je prý aktuálně na osobní cestě a vrací se na své pracoviště.

Americké ministerstvo obrany zároveň avizovalo, že na místo míří posily. Podle zdrojů Reuters se očekával příchod až několika desítek příslušníků námořnictva. 

Zuřící dav zaútočil na americkou ambasádu v Bagdádu (zdroj: ČT24)

USA: Nedělní nálety byly odvetou za páteční útok

Pentagon považuje nedělní nálety za odvetu za páteční útok na iráckou vojenskou základnu u Kirkúku. Kromě iráckých vojáků ji využívají také Američané. O život tam přišel jeden americký civilista.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nálety obhajoval, když řekl, že USA nebudou Íránu trpět v Iráku akce, při nichž budou ohroženy životy Američanů. Dosluhující irácký premiér Ádil Abdal Mahdí na pondělním setkání se členy vlády řekl, že se pokoušel USA přimět k tomu, aby akci odvolaly, ale američtí představitelé na ní prý trvali.

Americká armáda nálet popsala jako „přesně mířené údery“ na pět pozic skupiny Katáib Hizballáh, tedy Brigády Hizballáhu, které působí v Iráku a Sýrii. Agentura Reuters soudí, že útoky mohou Irák zavléct do zástupného konfliktu mezi USA a Íránem v době, kdy se potýká s vážnými domácími problémy a vlnou protivládních a sociálních protestů. 

Americké odvetné útoky kritizovali také iráčtí politici, podle nichž USA narušily suverenitu země. Irácká bezpečnostní rada v úterý dokonce oznámila, že přehodnotí zapojení do koalice  bojující proti teroristům z Islámského státu, kterou vedou právě Američané.

Podle Trumpa stojí za násilnostmi Írán

Středeční násilnosti u ambasády ale premiér Ádil Abdal Mahdí odsoudil a demonstranty vyzval, aby od budovy odešli. Zdůraznil, že jakákoliv agrese namířená proti zastupitelským úřadům dalších zemí bude potlačena.

Americký prezident Donald Trump na dění v Bagdádu reagoval na sociálních sítích. „Írán zabil amerického zaměstnance a mnoho lidí zranil. Zareagovali jsme důrazně a uděláme to tak vždy. Teď Írán zorganizoval útok na americké velvyslanectví v Iráku. Budou (Íránci) se za to zodpovídat. Očekáváme, že Irák k ochraně ambasády použije své jednotky,“ napsal Trump na Twitteru.

Teherán popřel Trumpovo nařčení, že by byl v pozadí protestu u americké ambasády. „Amerika má překvapivou odvahu přisoudit Íránu protesty Iráčanů proti barbarskému zabití nejméně 25 Iráčanů (Američany),“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Abbás Musáví v prohlášení na webových stránkách resortu.