V Prešově začala demolice části domu poškozeného výbuchem plynu

Události: Demolice prešovského panelového domu (zdroj: ČT24)

V Prešově začaly bourací práce v panelovém domě, v kterém předminulý týden vybuchl plyn. Demoliční bagr, který dorazil do Prešova ze středočeského Kladna, rozebere horní podlaží dvanáctipatrového domu. Podle města zatím není jasné, jak dlouho práce potrvají. Při neštěstí zahynulo sedm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný.

Dolů by měla jít čtyři nejvyšší patra, která jsou výbuchem a následným požárem nejvíc poškozena. „Jsou tam uvolněné panely, které představují nebezpečí pro okolí,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Bagr má sedmdesátimetrové teleskopické rameno, a proto může pracovat v bezpečné vzdálenosti od budovy. Na konci ramena jsou nůžky, pomocí kterých bude horní patra postupně rozebírat na menší části a ty pak shazovat dolů, buď podél domu, nebo šachtou, která zbyla po zříceném schodišti.

„Je to velmi opatrný, pomalý způsob demolice. Byl zvolen mimo jiné i proto, že v těch horních patrech se stále může nacházet tělo osmé oběti, které dosud nebylo nalezeno,“ dodal zpravodaj ČT.

V Prešově začala demolice domu poničeného výbuchem. Na místo dorazil obří jeřáb (zdroj: ČT24)

Mluvčí města Prešov Vladimír Tomek sdělil, že zatím nelze odhadnout, jak dlouho práce potrvají. Po největší tragédii svého druhu v novodobé historii Slovenska vlastníci bytů v poškozené budově souhlasili, aby byl v případě potřeby rozebrán celý dům.

„Největší obavy jsem měl z trosek navrchu, lehkých konstrukcí, které může poryv větru zvednout a nadělat velké škody. Osmdesát procent těchto konstrukcí je ze střechy dole,“ podotkl technický ředitel společnosti Cannoneer Group Jiří Raszka.

Přesun bagru z Kladna do Prešova byl velmi náročný a přípravy na cestu začaly už před týdnem.

„Bagr museli nejprve rozebrat na části, naložit na několik kamionů a nadrozměrný náklad poté vyrazil s policejním doprovodem z Kladna ve čtvrtek večer minulý týden, v pátek odpoledne byl v Prešově. Přes víkend pak technici stroj skládali dohromady, pracuje na tom tým asi dvaceti lidí,“ přiblížil Obrovský.

Lidé museli kvůli sanaci opustit okolní domy

Během bouracích prací nesmějí zůstat kvůli bezpečnosti ve svých bytech ani obyvatelé okolních domů. V pondělí a v úterý mohou přes den přebývat v blízkém Denním centru Družba, domů se mohli vrátit v podvečer. 

„Po celý den jsme jim poskytli příjemné prostředí. Kávu, čaj, oběd… A snažili jsme se jim nějakými volnočasovými aktivitami trochu zpříjemnit den,“ sdělila vedoucí denního stacionáře Jitka Novotná.

Policie zakázala během demolice přístup na střechy okolních domů a pořizování fotografií či videí z průběhu prací. V pohotovosti zůstávají záchranáři a pracovníci elektrárenských a plynárenských společností.

Ve městě se zastavila i prezidentka Zuzana Čaputová, která se setkala s rodinami postiženými tragédií a poděkovala zasahujícím hasičům. Ocenila také solidaritu Slováků – některá města kupříkladu ruší novoroční ohňostroje a peníze na ně posílají do Prešova.

„Zdá se, že finanční prostředky, které město už na účtu má anebo do Prešova směřují, dostatečně kryjí všechny potřeby, které jsou spojené se zabezpečením bydlení anebo sanací té nemovitosti,“ míní prezidentka.

Policie vyšetřuje explozi jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři osoby, které prováděly výkopové práce, při nichž bylo poškozeno plynové potrubí.