Britové chtějí brexit včas, zdůraznil v debatě Johnson. Váš plán je nesmysl, kritizoval Corbyn

Velká Británie zažila první ze série předvolebních televizních debat. Ve vysílání stanice ITV bojovali o přízeň voličů konzervativní premiér Boris Johnson a lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Johnson v debatě slíbil, že brexit proběhne ke konci ledna a že nasměruje Británii k prosperitě. Corbyn označil jeho plán za nesmysl. Labouristé chtějí novou dohodu a další referendum. O novém složení dolní komory parlamentu budou Britové rozhodovat 12. prosince.

„Tyto volby vám dávají skutečnou možnost volby vaší budoucnosti, budoucnosti vaší komunity a naší země. Labouristická strana nabízí skutečnou změnu a skutečnou naději. Vybudujeme spravedlivější Británii, která se stará o všechny, budeme se dělit o moc,“ prohlásil v úvodní řeči Corbyn s tím, že dle jeho názoru se konzervativní vládě nedaří v oblasti ekonomiky, zdravotnictví, brexitu ani boji s klimatickými změnami. Corbyn slíbil Britům, že dostanou v otázce brexitu poslední slovo.

Johnson: „Celá země už chce brexit“

Podle Johnsona je jediným důvodem předčasných voleb „zablokovaný parlament, který neuskuteční brexit“. „Lidé chtějí, aby brexit proběhl a abychom byli schopni nastartovat potenciál naší země. Nechceme dvě referenda o EU, chceme realizovat brexit, odblokovat situaci a aby rok 2020 byl rokem prosperity a růstu. Budeme investovat do zdravotnictví a budeme se věnovat nákladům na živobytí,“ přislíbil premiér.

Předvolební kampaň není jen soubojem o argumenty, ale i o to, jaká témata budou dominovat. Corbyn se snaží strhnout pozornost směrem od brexitu, protože se v brexitu necítí silný. Na druhé straně stojí premiér Johnson, který má za hlavní zprávu voleb a Konzervativní strany zajištění brexitu.
Lukáš Hájek
politický analytik ČT

Podle Johnsona Británie jednoznačně k 31. lednu odejde z EU. „Máme tu dohodu, která je připravená, schválená ze strany našich unijních partnerů, a podporuje ji i 635 konzervativních poslanců. Celá země si přeje brexit včas,“ je přesvědčen premiér. Předvánoční hlasování prezentoval jako volbu mezi pokračováním nejistoty a rychlým odchodem z EU na základě jeho dohody, která „naplňuje vše, co jsme od brexitu chtěli“.

Boris Johnson a Jeremy Corbyn v první televizní debatě ITV
Zdroj: Jonathan Hordle/ITV/Reuters

Corbyn: „Ať rozhodnou o dohodě sami Britové“

Také Corbyn chce situaci vyřešit v řádu měsíců. „Vyjednáme skutečnou dohodu s EU, během šesti měsíců to předložíme k referendu, aby lidé mohli rozhodnout, jestli odejít a chránit Velkopáteční dohodu, pracovní místa a ekonomiku, nebo zda zůstaneme v EU,“ podotkl lídr labouristů. Navzdory opakovaným výzvám však neprozradil, kterou možnost by za takového scénáře podpořil.

Spolupracovník ČT Kytka: Debata byla civilizovaná, bez větších výstřelků (zdroj: ČT24)

Jako „holé nesmysly“ Corbyn klasifikoval premiérův slib o prosazení stávající brexitové dohody do konce ledna. Zpochybnil také to, že by Británie mohla v příštím roce stihnout vyřešení otázky budoucích vztahů.

„(Johnson) nabízí obchodní dohodu s USA, tu bude trvat vyjednat sedm let - a dále další zvláštní dohody s EU o volném obchodu, a to je naprosto nekompatibilní,“ míní Corbyn. „Je načase, abychom si uvědomili, že musíme zachovat pevný obchodní vztah s Evropou,“ řekl ohledně svých představ.

Za ještě důležitější než brexit Johnson dále označil zachování celistvosti Spojeného království. Jak poznamenal deník The Guardian, takovéto vyjádření z úst britského předsedy vlády by v jiné době „normálně“ nebylo materiálem pro zpravodajství, některé průzkumy veřejného mínění ale v poslední době naznačily, že pro stoupence brexitu je pořadí uvedených priorit opačné.

Změny klimatu jako největší výzva dneška

Během šedesátiminutové debaty došlo také na čistě domácí témata, jako je státní systém zdravotní péče nebo politika úsporných opatření z posledních let. „Ukončíme vynucené šetření. To říkám naprosto jasně,“ prohlásil Corbyn. Oba lídři pak na závěr přenosu označili globální klimatické změny za největší výzvu, která dnes stojí před světem.

Souboji Johnsona s Corbynem ve studiu na předměstí Manchesteru přihlížely dvě stovky diváků a oba politici museli v některých momentech strpět výsměch publika. Labouristický předák tuto reakci vyvolal, když řekl, že jeho postoj k brexitu je jasný. Předseda vlády zase během pasáže, kdy se mluvilo o důvěře veřejnosti a významu pravdy.

V bleskovém průzkumu agentury YouGov označila těsná většina respondentů 51 procent za vítěze duelu premiéra Johnsona. Souboj dvojice mužů, z níž jeden s největší pravděpodobností po prosincových volbách stane v čele britské vlády, se bude opakovat 6. prosince, a to ve vysílání zpravodajské společnosti BBC. 

Nezvyklá debata

Ačkoli debaty lídrů politických stran jsou v posledních deseti letech nedílnou součástí britského předvolebního dění, podle deníku The Guardian šlo v úterý o první debatu, která proti sobě postavila pouze předsedu vlády a hlavní tvář nejsilnější opoziční strany.

Liberální demokraté a Skotská národní strana (SNP) si na tento model stěžovali u soudu, ale neuspěli. Vrchní soud v Londýně v pondělí rozhodl, že záležitost nemůže být přezkoumávána, protože vysílání předvolební debaty nespadá pod výkon „veřejné služby“ regulovaný zákonem.

Šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová nicméně dostane prostor 28. listopadu na stanici Sky News, do dvou debat na přelomu listopadu a prosince byli pozváni i zástupci dalších stran.

Brity čekají první prosincové volby po téměř sto letech. Parlament je vyvolal na konci října poté, co premiér Johnson nedokázal v časové tísni prosadit upravenou dohodu o brexitu a odchod Británie z Evropské unie musel být odložen na konec ledna.

Johnson slibuje, že když bude mít po volbách v Dolní sněmovně většinu, jeho země za 73 dní vystoupí z Unie na základě stávajících podmínek. Corbyn a jeho labouristé chtějí v případě volebního úspěchu brexitovou dohodu opět pozměnit a výslednou podobu odchodu z EU dát ke schválení voličům prostřednictvím referenda.

„Labouristé mají postoj k brexitu složitě konstruovaný, protože oni sami, tedy členové strany, ale zejména vedení, se neshodnou, jakým způsobem s brexitem naložit. V té formulaci musejí vyvažovat různé zájmy,“ podotkl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Podle posledních průzkumů míří k jasnému vítězství vládní konzeravtivci, následovaní labouristy a liberálními demokraty.