USA trestají 28 čínských firem a úřadů kvůli šikaně Ujgurů. Sankce míří i na výrobce sledovacích kamer Hikvision

Americké protičínské sankce kvůli utlačování Ujgurů (zdroj: ČT24)

Spojené státy zavádějí sankce proti 28 čínským bezpečnostním úřadům i firmám kvůli účasti na porušování práv muslimské menšiny Ujgurů. Stovky tisíc z nich vláda zavírá do takzvaných převýchovných táborů, dalším omezuje svobodu pohybu, kultury či odívání. Mezi sankcionovanými je i přední výrobce kamerových systémů a bezpečnostní techniky Hikvision.

„Americká vláda a ministerstvo obchodu nemůže a nebude tolerovat brutální potlačování etnických menšin v Číně,“ prohlásil ministr Wilbur Ross a dodal: „Opatření zajistí, že naše technologie vyvinuté v prostředí individuální svobody a svobodného podnikání nebudou použity k potlačení bezbranných menšin.“

Američtí představitelé podle agentury Reuters uvedli, že oznámení o sankcích nesouvisí s obnovením obchodních rozhovorů s Čínou. To by se mělo stát ve čtvrtek, kdy místopředseda čínské vlády Liou Che odcestuje do Washingtonu. Jednání se má zúčastnit také čínský ministr obchodu Čung Šan či guvernér centrální banky I Kang.

Hikvision se označuje za největšího výrobce sledovacích kamer na světě, tržní hodnota společnosti činí přibližně 42 miliard dolarů (asi 987 miliard korun).

Menšina ve strategické oblasti

Ujgurů žije v Číně asi 11 milionů. Vyznávají většinou sunnitský islám a hovoří turkickým jazykem příbuzným kazaštině. Obývají největší čínskou provincii Sin-ťiang o rozloze asi třetiny Evropské unie. Je z většiny pokryta pouští, a proto je velmi řídce osídlena. Má však pro Čínu strategický význam jako nárazníkové pásmo, nástupní oblast do střední Asie i zdroj mnoha nerostných surovin.

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia

Čína oblast získala na konci 19. století a znovu pak po nástupu komunistů k moci v roce 1949. V 90. letech zahájila masivní přesun čínského obyvatelstva, které v oblasti už tvoří asi polovinu populace.

V posledních letech tvrdě potírá jakékoliv projevy svébytné kultury. Pole odhadů vězní stovky tisíc až miliony Ujgurů v takzvaných převýchovných táborech, kde je nutí k bezvýhradné loajalitě vůči Číně a jejímu komunistickému režimu.

Využívá také detailní sledování populace pomocí nových technologií včetně aplikací v mobilních telefonech nebo kamer rozeznávajících obličeje. Ve městech a na silnicích zřídila stanoviště, na kterých kontroluje pohyb lidí. Většina Ujgurů přes ně nesmí procházet, a nemůže tak cestovat ze své obce nebo oblasti. Čínská vláda obhajuje opatření tím, že musí bojovat proti hrozbě islámského radikalismu.