Satelitní snímky ukazují, že Čína přitvrzuje vůči Ujgurům

Horizont ČT24: Čína převychovává Ujgury (zdroj: ČT24)

Čína přitvrzuje v tažení proti muslimským Ujgurům. Satelitní snímky ukazují, jak úřady narychlo budují v odlehlých oblastech západní Číny výchovná zařízení. V nich mají být převychováváni nespolehliví občané. V těchto táborech jich podle odhadů už skončil téměř milion, ale počet není možné ověřit.

Jedno z převýchovných zařízení se nachází v provincii Sin-ťiang na západě Číny, je obehnáno vysokými zdmi popsanými propagandistickými hesly. Co se děje za nimi, se dá jen hádat. V posledních letech podobných zařízení vznikají stovky, aby pokryly potřeby čínských úřadů.

Ze satelitních snímků se odhaduje, jak narychlo obsazují prázdná prostranství u škol a továren nebo vznikají uprostřed pustiny. Převýchovným školením v nich procházejí stovky tisíc lidí, jejich děti končí ve státních sirotčincích.

„Je to nejrozsáhlejší internační program od Maovy éry,“ říká zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Čína si kvůli němu vysloužila kritiku mezinárodního společenství. Policie Ujgury zatýká za maličkosti, například držení knih o islámu nebo návštěvu příbuzných v cizině, k převozu do tábora stačí i rozdílnost v oblékání nebo odmítání vepřového. Zjednodušeně cokoliv, co policie a úřady vyhodnotí jako známku odlišnosti a co vzbudí podezření z extremismu.

„V autonomní oblasti Sin-ťiang nejsou žádné internační tábory. To si nemyslím. Máme tam hodně školících a vzdělávacích center,“ vysvětluje ředitel PR čínského úřadu pro lidská práva Li Siao-ťün.

Každá rodina jiného etnika má někoho „na školení“

Po vlně kritiky nechaly čínské úřady do těchto center nahlédnout i kamery. Záběry ukázaly, jak probíhá výuka ve třídách, dílnách i předávání diplomů úspěšně přeškoleným.

„Mohla jsem poslouchat náboženské extremisty a dopouštět se zločinů. Strana a vláda mne ale zachránily v pravý čas a daly mi šanci napravit své chyby,“ říká účastnice převýchovného programu.

Podle úřadů školení prý účastníkům umožní lépe se začlenit do společnosti a snáze se uplatnit na trhu práce. Podle kritiků jde o masivní policejní akci, kterou provází zdvojnásobení policejních jednotek v regionu a všudypřítomné kamerové sledování.

„Každá rodina z našeho etnika má někoho v těchto táborech. Hromadné uvězňování více než milionu lidí se nedá nijak ospravedlnit,“ vysvětluje prezident exilového Světového kongresu Ujgurů Dolkun Isa.

Čínské úřady převýchovu hájí strachem z extremismu a terorismu

Kritice se čínské úřady brání s tím, že cílem je potlačení extremismu a terorismu, spolu s posílením stability v regionu a posílením produktivity místních podniků.

„Pozitivní vývoj v Sin-ťiangu, který směřuje k míru a stabilitě, se nezmění. Bez ohledu na postoj zbytku světa. Snaha vlády o zajištění sociální stability, produktivity a životní úrovně je nezpochybnitelná,“ dodává mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Vláda argumentuje mimo jiné etnickými nepokoji, které oblastí před deseti lety zmítaly, a sérií pozdějších teroristických útoků. Podobným událostem podle ní nový program do budoucna zcela zamezí.