Průvod za práva LGBT lidí napadli na východě Polska radikálové a konzervativci. Policie proti narušitelům nasadila vodní děla

Pravicoví radikálové a konzervativci napadli v Lublinu průvod za rovnost gayů, lesbiček, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT), který se v tomto městě na východě Polska konal již podruhé a podle polských médií se jej zúčastnilo asi 1500 lidí. Polská policie proti narušitelům nasadila vodní děla a pepřový sprej. Asi 30 jich zatkla.

Účastníci pochodu třímali duhové prapory a transparenty s nápisy „Ježíš kázal lásku“ nebo „Polské rodiny ohrožuje homofobie“. Doprovázel je policejní kordon, který je bránil před protidemonstranty vykřikujícími homofobní slogany. Na účastníky LGBT pochodu házeli narušitelé lahve a vejce, část z nich pak policie zadržela.

Lublinský starosta pochod původně zakázal s odkazem na obavy o bezpečnost, soud ale zákaz zrušil. Lublin se nachází zhruba 170 kilometrů jihovýchodně od Varšavy.

V Polsku, kde je převážná část obyvatelstva katolického vyznání, se 13. října konají parlamentní volby. Současná vláda národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která je blízká katolické církvi, učinila z obrany polských tradic a z odporu proti právům osob LGBT jedno z klíčových témat kampaně.

Pochodů hrdosti na podporu komunity LGBT nebývalo v Polsku až donedávna mnoho. Loni se ale aktivisté rozhodli začít je pořádat v konzervativních městech. V roce 2017 tak zemí prošlo sedm pochodů, o rok později už 15 a letos jich zatím bylo rekordních 25, uvedla agentura AP.