Londýn chce džihádistům znemožnit návrat do Británie

Londýn - Britský premiér David Cameron chystá legislativní opatření, které má znemožnit návrat podezřelých islamistických bojovníků do Británie. Nařízení má mimo jiné umožnit policii odnímat těmto osobám cestovní pasy, informovala BBC. Odepřít vstup do země údajně bude možné britským občanům, kteří jsou podezřelí, že bojovali jako radikální islamisté v Iráku nebo Sýrii.

Islamisté budou vpuštěni jen v případě, že budou souhlasit s policejním doprovodem a následným trestním řízením nebo přísným dohledem. Platnost jejich pasů budou smět úřady zrušit a jejich jména zanést do seznamu osob, které nesmí cestovat do zahraničí.

Příkazy, které mohou být v platnosti až dva roky, jsou ústředním bodem chystaného protiteroristického zákona, který Cameron ohlásil v září. Pokud bude schválen, dostane policie pravomoc dočasně zabavovat pasy na hranicích, což má poskytnout úřadům čas na vyšetřování podezřelých osob. V současnosti má pravomoc odnímat pasy jen britský ministr vnitra.

  • David Cameron: „Musíme zakázat extremistické kazatele v našich zemích, musíme vyhnat radikalismus z našich škol, univerzit i vězení. A proto musíme pracovat s většinou muslimů, kterým se příčí zvrácený výklad tohoto náboženství, který svedl tolik lidí.“

Kritici ale pochybují o tom, že jsou taková opatření legální. Navíc polovina z 500 Britů válčících za ISIS už může být zpět. Na rekruty ze Západu si přitom chtějí posvítit i teroristé. Zájemci musí mít doporučení od prověřených duchovních. Radikálové se tak chtějí bránit tajným agentům - kteří by třeba dokázali potvrdit, jestli vůdce hnutí Bagdádího opravdu o víkendu zabily americké bomby. O osudu Bagdádího se dlouho spekulovalo, včera se však objevila nahrávka, podle jejíhož obsahu šéf IS zřejmě žije.

Bojovníci fundamentalistického radikálního hnutí Islámský stát, které se snaží usadit v Sýrii a Iráku, jsou terčem leteckých úderů Spojených států a některých jejich spojenců včetně Británie. Tamní bojovníci islámské svaté vláky (džihádu) vyzvali své příznivce ve světě, aby útočili na občany USA a jejich spojence.

Vydáno pod