Bagdádí: Islámský stát bude bojovat do posledního muže

Bagdád - Vůdce Islámského státu (IS) zřejmě žije. Radikálové zveřejnili na internetu audionahrávku, na níž podle nich hovoří právě abú Bakr Bagdádí. Před několika dny začala arabská média spekulovat o tom, že zemřel nebo byl zraněn při amerických náletech poblíž iráckého města Mosul. Bagdádí teď říká, že „boje neskončí, i kdyby zbýval jen jediný voják“. Podle agentury AP vypadá 17minutová nahrávka autenticky.

Bagdádí je označován za chalífu, tedy nejvyššího muže na území, které IS od loňska zabral v severní Sýrii a Iráku. Chalífát se podle něj dál rozšiřuje v arabském světě. Podřídily se mu prý islamistické skupiny například v Jemenu, Egyptě, Libyi i Alžírsku. Bagdádí vyzval své stoupence, aby vedli svatou válku po celé zeměkouli a také k útokům v Saúdské Arábii. Právě její představitele přirovnává k hlavě hada. 

Údery arabské koalice vedené Američany v Iráku a v Sýrii podle vůdce IS selhávají. „Ujišťujeme vás, muslimové, že váš stát je v pořádku,“ prohlásil vůdce IS. „Bůh nám přikázal bojovat. Z tohoto důvodu vojáci Islámského státu bojují… nikdy boj neopustí, i kdyby zůstal jen jeden voják. Nikdy boj neopustí, protože odmítají ponížení,“ dodal. 

„Jeho (IS) pochod se nezastaví a jeho expanze bude dál pokračovat, dá-li Bůh,“ pokračoval podle agentury AFP Bagdádí. „Pochod svatých bojovníků bude pokračovat, dokud nedorazí do Říma. A brzy židé a křižáci budou nuceni sestoupit na zemi a poslat své pozemní jednotky na smrt a zničení,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Před čtyřmi dny oznámila stanice Al-Arabíja s odvoláním na kmeny v severním Iráku, že Bagdádí byl při pátečním náletu na kolonu islamistů vážně zraněn. Americký Pentagon, ani irácké vedení to ale nepotvrdily.

Koaliční letadla, která operují proti IS v Iráku, v pátek večer u Mosulu zaútočila na kolonu obrněných vozů, v níž měli být nejvyšší islamističtí představitelé.

Bagdádího tajemná minulost

O Bagdádím se toho moc neví. Narodil se zřejmě roku 1971. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Jeho podoba byla donedávna tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují. Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako IS v Sýrii, mu říkají Duch. Bagdádí má často na tváři roušku, i když hovoří se svými nejbližšími spolupracovníky.

Čečenský vládce ohlásil smrt známého radikála z IS

Smrt jednoho z obávaných velitelů bojovníků Islámského státu Tarchana Batirašviliho, známějšího pod přezdívkou Umar Šíšání (Umar či Omar Čečenec), dnes ohlásil promoskevský vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov v komunikační síti Instagram. Neupřesnil ale kdy, kde a kdo Šíšáního zabil.

Čečenský vládce podle serveru Newsru.com již dříve slíbil „se vší odpovědností“, že „zničí“ jakéhokoliv islamistu, který by ohrožoval Rusko či prezidenta Vladimira Putina. Zareagoval tak na zářijové prohlášení Islámského státu vyzývajícího k rozpoutání svaté války v Čečensku.