Šéf Applu homosexualitu přiznal, řada gayů se ale o práci bojí

Washington - Šéf Applu Tim Cook je vůbec prvním ředitelem světově uznávané firmy, který se otevřeně přihlásil k homosexualitě. Chce tak podpořit ostatní, aby svou sexuální orientaci neskrývali. Svůj domovský stát Alabamu vyzval, aby zaručila sexuálním menšinám rovná práva. Ve Spojených státech je to problém – v řadě států může takzvaný coming out znamenat výpověď. Zákony to dovolují. Homosexuálové tak raději o svém soukromí vůbec nemluví.

Jen málokterá firma dokáže titulky novin hýbat tak jako Apple. Teď na sebe pozornost strhl přímo její ředitel. Tim Cook jako první vrcholový manažer z pětistovky nejúspěšnějších společností na světě veřejně napsal, že je gay a je na to hrdý. „Měl jsem velké štěstí, že pracuju ve společnosti, která má ráda kreativitu a inovaci a ví, že může vzkvétat, jen pokud podpoří lidskou odlišnost. Ne každý má takové štěstí,“ prohlásil šéf Applu. 

Svou sexualitu nikdy nepopíral, o svém soukromí ale moc nemluvil. „Domnívám se, že to, že jsem gay, je jedním z největších darů, které mi Bůh dal,“ konstatoval Cook s tím, že veřejné přiznání bylo těžké. Sám se nepovažuje za aktivistu, jeho coming out by ale mohl přinést útěchu těm, kdo se cítí osamoceni a inspirovat lidi, aby se zasazovali o rovnost, míní šéf Applu. 

Svatba homosexuálů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Matt Dunham

V 29 amerických státech mohou soukromé firmy propustit zaměstnance jen kvůli jejich sexuální orientaci. „Vyhýbám se vyprávění osobních příběhů a někdy přímo říkám, že jsem volný,“ sdělil CNN jeden z homosexuálů. Ve skutečnosti už ale rok bydlí se svým partnerem. V práci nemá jeho fotky a nemluví s ním ani po telefonu. Coming out se podle něj může rovnat okamžité výpovědi. „Stačí jeden homofob, který se tak rozhodne, a můžou vás legálně propustit za to, že jste gay,“ upozornil zaměstnanec. 

Z prohlášení Tima Cooka 

„Svět se tolik změnil od doby, kdy jsem byl malý chlapec. Amerika směřuje k rovnosti v manželství. Osobnosti veřejného života, které statečně provedly coming out, učinily naši kulturu tolerantnější. Přesto existují ve většině států zákony, které umožňují zaměstnavatelům vyhodit lidi pouze na základě jejich sexuální orientace. Řada majitelů bytů může nájemníky vyhodit jen proto, že jsou homosexuálové. Stejné je to někde u návštěv nemocných partnerů nebo v otázce dědictví. Bezpočet lidí, hlavně dětí, se každý den kvůli své orientaci bojí.“ 

Homofobní šéfové jsou postrach gayů

Úzkostlivě své soukromí střeží víc než polovina amerických gayů, lesbiček a transsexuálů. Dřív i Todd Sears. „Byl to můj manažer, který byl homofobní a mého kolegu analytika nazval buzerantem. Byl to můj druhý týden práce, a tak jsem to znovu začal skrývat,“ podotkl zakladatel organizace Out Leadership

Dnes se sám snaží postoj firem změnit. Dvojí život chce přestat vést i jiný mladý pracovník. Mezi třiceti tisíci zaměstnanci jeho firmy ale neví o nikom, kdo by byl otevřeně gay. Věří ale, že přiznání Tima Cooka může pomoci a inspirovat další. Někdo podle něj první krok udělat musí.

USA: Diskriminace homosexuálů na pracovišti trvá (zdroj: ČT24)