Zadržovaný íránský tanker po šesti týdnech vyplul z Gibraltaru

Íránský tanker vyplul z Gibraltaru (zdroj: ČT24)

Íránský tanker, který byl zadržován na Gibraltaru, opustil v noci britské území na jihu Pyrenejského poloostrova. Informaci potvrdil íránský velvyslanec ve Velké Británii Hamíd Bajídínedžád. Tanker Adrian Darya-1 (bývalý Grace 1) s íránskou ropou byl zadržován více než šest týdnů.

Plavidlo zadržel Gibraltar začátkem července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. O propuštění tankeru ve čtvrtek rozhodl gibraltarský soud. Íránský velvyslanec v Británii v neděli oznámil, že tanker ještě večer vyrazí na cestu.

„Tímto potvrzujeme, že náš tanker po 45 dnech opustil Gibraltar směrem do mezinárodních vod,“ napsal diplomat v noci. Gibraltar v neděli odmítl žádost Spojených států, které na základě pátečního příkazu soudu ve Washingtonu žádaly, aby úřady tohoto britského teritoria íránský ropný tanker dál blokovaly.

Tanker míří do řeckého přístavu Kalamata. „Vlastně nevíme, proč míří zrovna do Řecka. Zajímavé je, že Írán po celou dobu, kdy aféra trvala, neřekl, kam má tanker namířeno, a neřekl to ani teď,“ uvedl zpravodaj ČT David Borek s tím, že Kalamata v Řecku nemusí být jeho poslední zastávkou. Do řeckého přístavu má tanker dorazit v neděli. 

Zadržovaný íránský tanker po šesti týdnech vyplul (zdroj: ČT24)

„Na druhou stranu Írán se prý gibraltarským úřadům zavázal, že loď nepopluje do žádných z míst, které je postiženo sankčním seznamem EU, což se týká i Sýrie. Právě podezření, že má tanker namířeno do Sýrie, bylo důvodem jeho zadržení,“ připomněl Borek.

Kauza kolem zadrženého tankeru způsobila diplomatickou roztržku mezi Íránem a Británií. Teherán považoval zadržení své lodě za nelegální, čtrnáct dní po rozhodnutí Gibraltaru pak Íránci zadrželi v oblasti Hormuzského průlivu tanker Stena Impero, který plul pod britskou vlajkou. Londýn to považoval za odvetu.