Foleyho vrah je zřejmě vůdcem britských extremistů v Sýrii

Londýn – Maskovaný muž, který na videu zveřejněném islamisty podřezal amerického novináře Jamese Foleyho, je podle britských médií patrně šéfem teroristické buňky extremistů britského původu operujících v Sýrii. List The Guardian s odvoláním na jednoho z dříve osvobozených rukojmí uvedl, že muž je znám jako „John“ a má na starosti zahraniční rukojmí. Džihádisté původně chtěli za Foleyho výkupné 132 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun). Uvedl to mluvčí společnosti Global Post, pro kterou novinář psal. Peníze chtěli i po rodině zavražděného. S islamisty ale nikdo nevyjednával.

Ozbrojenci z radikální organizace Islámský stát (IS) umístili tento týden na internet video se záznamem stětí Foleyho; vraždu označili za odvetu za americké nálety v Iráku. Britský premiér David Cameron v reakci na videonahrávku ve středu přerušil dovolenou, vraždu odsoudil a prohlásil, že černě maskovaný muž na snímku je pravděpodobně britským občanem, čemuž nasvědčoval jeho „multikulturní londýnský přízvuk“. Podle AP mohou britské tajné služby využít technologii rozpoznání hlasu pro porovnání se staršími internetovými nahrávkami a odposlechnutými telefony.

Na straně islamistů bojuje řada Britů, identifikace vraha nebude snadná

Britská policie a tajné služby už zahájily rozsáhlé pátrání po mužově totožnosti; podle policejních zdrojů zřejmě jde o muže z Londýna či z jižní části Anglie, který patrně odjel do Sýrie v období posledních tří let. Identifikace vraha může být časově náročná, jak připomněla CNN, neboť v Sýrii a Iráku bojuje odhadem 400 či 500 rekrutů z Británie. Podle někdejšího šéfa protiteroristického oddělení britské tajné služby MI6 Richarda Barretta bude zabiják vypátrán, což ale přinese „obrovské problémy“ s tím, jak ho předat justici.

Britská buňka, která má údajně přezdívku „Brouci“, je prý zásadní skupinou IS, co se týče nakládání se zahraničními rukojmími. Základnu má ve východosyrském městě Rakka, které je jednou z hlavních bašt IS v zemi. „John“ byl podle britského deníku mimo jiné vyjednavačem v letošním případu skupiny 11 rukojmích včetně dvou španělských novinářů, kteří byli po zaplacení výkupného v březnu předáni úřadům v Turecku.

James Foley zhruba čtvrt roku před svým zmizením
Zdroj: Facebook/Nicole Tung

USA nezapomenou, viníci ponesou odpovědnost, slibuje ministr spravedlnosti

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder mezitím oznámil, že Spojené státy začaly Foleyho smrt vyšetřovat jako trestný čin. „Máme dlouhou paměť a náš dosah je široký, nezapomeneme na to, co se stalo. Ti lidé ponesou tak či onak odpovědnost,“ řekl podle AP Holder. Pátrání na mezinárodní úrovni vede podle BBC americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), zatímco britský Scotland Yard prověřuje obsah videa.

Část britské veřejnosti v reakci na Foleyho vraždu vyzvala k zostřenému pátrání po lidech spojovaných v Británii s terorismem.Cameron ve středu prohlásil, že výzvy k přijetí přísnějších pravidel v boji proti islámskému extremismu v zemi zváží, nechce však přijímat unáhlená rozhodnutí. „Jde o věc, kterou sledujeme a zabýváme se jí velice dlouho, a nemyslím si, že by toto video něco změnilo,“ uvedl britský ministr zahraničí Philip Hammond.

Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde tato sunnitská organizace vyhlásila chalífát. USA proti ní v Iráku v posledních týdnech podnikly řadu leteckých úderů, aby zpomalily postup extremistů směrem ke kurdské metropoli Irbílu.

USA podnikly neúspěšný pokus o záchranu rukojmích v Sýrii

Americké ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že prezident Barack Obama vyslal během léta do Sýrie vojenské jednotky, aby tam osvobodily americká rukojmí držená ozbrojenci IS - včetně Foleyho. Mise ale po přestřelkách s islamisty skončila neúspěšně a nikdo z rukojmích nalezen nebyl. Syrská vláda ale dnes vyloučila, že by se podobná operace mohla odehrát na syrském území, i když jeho části vzhledem k bojům s opozicí nemá plně pod kontrolou. „Žádná americká vojenská letadla neútočila na pozice teroristů v Sýrii. Bez vědomí syrské vlády to není možné,“ tvrdil ministr informací Umrán Zuabí.

Podle syrských ochránců lidských práv zadržuje ISA na 4 000 lidí, mezi nimiž jsou desítky cizinců. Asi 20 z nich jsou prý Američané a Evropané.

Obama schválil misi počátkem léta. Podle Pentagonu šlo o leteckou a pozemní operaci, při níž v Sýrii do oblasti, kde podle zpravodajských služeb drželi islamisté rukojmí, letadla vysadila desítky vojáků speciálních jednotek. Během pátrání po rukojmích se vojáci dostali do přestřelek s islamistickými ozbrojenci a řadu jich zabili. Při akci nepřišel o život žádný americký voják, jeden byl lehce zraněn, sdělilo ministerstvo. „Bohužel, mise nebyla úspěšná, protože rukojmí se v cílové lokalitě nenacházela,“ uvedl Pentagon.

Obamova poradkyně pro boj s terorismem Lisa Monacová přiznala, že USA původně zprávu o osvobozovací operaci nechtěly vůbec zveřejnit a že se k tomu odhodlaly až po odvysílání videa se zabitím Foleyho, kdy hrozilo, že o nepodařeném pokusu budou informovat sdělovací prostředky.