Alžířané vyrazili slavit do ulic. Prezident Buteflika rezignoval

Horizont ČT24: Alžírský prezident po týdnech protestů rezignoval (zdroj: ČT24)

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika po několikaměsíčních protestech Alžířanů odstoupil. Rezignaci oznámil ústavní radě. Státní televize tvrdí, že Buteflika avizoval odstoupení „počínaje dneškem“. Podle ústavy má prezidenta do příštích voleb, maximálně po dobu devadesáti dní, nahradit předseda horní komory parlamentu.

Prezident, kvůli němuž Alžířané od února demonstrují v ulicích, v pondělí slíbil, že odstoupí do 28. dubna. K tomuto datu měl skončit jeho mandát. V úterý ale Butefliku vyzvala k okamžité rezignaci armáda.

Alžířané pořádali protesty od okamžiku, kdy nemocný dvaaosmdesátiletý Buteflika ohlásil, že hodlá v prezidentských volbách usilovat o pátý mandát. 

Buteflika nakonec další kandidaturu vzdal, prezidentem chtěl ale zůstat až do doby, než bude přijata nová ústava. Navíc odložil prezidentské volby plánované na 18. dubna.

Abdal Azíz Buteflika
Zdroj: Louafi Larbi/Reuters

Okamžitě po oznámení Buteflikovy rezignace vyrazili Alžířané slavit do ulic. Podle agentury Reuters davy zejména mladých lidí slavily s alžírskými vlajkami v rukou. Radost dávaly najevo i desítky řidičů v troubících vozech ozdobených alžírskými symboly.

Podle agentury AP se očekává, že během středy se sejde ústavní rada, která potvrdí prezidentovu rezignaci a pověří funkcí hlavy státu předsedu horní komory.

Mluvčí americké diplomacie Robert Palladino na prezidentovu rezignaci reagoval slovy, že další vývoj by měl zůstat výhradně v rukou obyvatel země.