Počet obětí cyklony Idai se blíží 800. V Mosambiku čekají na pomoc lidé i v korunách stromů

Ničivá cyklona Idai má v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi už přes 760 obětí. Mosambik požádal mezinárodní společenství o pomoc. Podle úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) tam byly zničeny tisíce domů, stovky škol a desítky zdravotních středisek. Voda také smetla na 400 tisíc hektarů úrody na polích, která byla těsně před sklizní. Armády Jihoafrické republiky a Indie už vyslaly letadla a vrtulníky pátrající po přeživších.

Záchranné práce v Mosambiku pokračují už druhý týden. Dosud se soustřeďují na vyhledávání lidí v tísni a shazování humanitární pomoci. Tamní ministr životního prostředí Celso Correia uvedl, že bouře a následné záplavy postihly na 531 tisíc lidí, počet mrtvých vystoupal na 446. Podle ministra dosud čeká na záchranu na střechách domů a v korunách stromů 1500 lidí.  

Přístavní město Beira, které stojí v epicentru katastrofy, je nyní plné nouzových táborů. Komunikační sítě stále plně nefungují a vzniklý chaos rozdělil mnohé rodiny. Lidé se mačkají na vyvýšených místech, kde se snaží zachytit nestálý mobilní signál.

Město je nadále dosažitelné pouze z moře a ze vzduchu. Ceny potravin se místy ztrojnásobily a lidé jsou vpouštěni do prodejen jeden po druhém, aby se zabránilo rabování.

Následky cyklony Idai v Zimbabwe
Zdroj: Philimon Bulawayo/Reuters

„Každý den objevujeme, že zkáza způsobená cyklonou Idai je horší, než jsme si představovali,“ sdělil šéf místní pobočky Červeného kříže. „Máme velkou obavu o vzdálené oblasti, které jsou odříznuté povodní či sesuvy půdy a potřebují humanitární pomoc. Má zase pršet, což znásobí utrpení lidí, kteří již všechno ztratili.“

Cyklona udeřila na pobřeží Mosambiku u města Beira v noci na 15. března. Přinesla přívalové deště, které následně zatopily rozsáhlá území v centrální části země. Poté se přesunula do sousedního Zimbabwe a Malawi, kde po sobě zanechala 315 obětí.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres již ve čtvrtek vyzval k většímu mezinárodnímu úsilí o likvidaci následků katastrofy, na niž prý kapacity OSN nestačí. Podle agentury AP není zřejmé, kolik lidí je nezvěstných, podle záchranářů však bude počet obětí určitě stoupat poté, co voda opadne.