V severoirském Londonderry před soudem explodovalo auto, nikdo nebyl zraněn

V severoirském Londonderry před soudem explodovalo auto, nikdo při incidentu nebyl zraněn. Podle policie mohlo jít o nastraženou bombu, píše Reuters. Okolnosti události se stále vyšetřují.

Policie zveřejnila na Twitteru fotografii hořícího automobilu na ulici Bishop Street v centru města a varovala lidi, aby se drželi dále od místa, kde k výbucho došlo. Podle dvou místních politiků vůz explodoval před soudem. V oblasti se zřejmě také nachází ještě druhé podezřelé auto. Probíhá tak nezbytná evakuace místních obyvatel, včetně těch, kteří se nachází v bytovém komplexu pro seniory, napsal The Guardian.

Svědci události uvedli, že slyšeli hlasitý třesk a uviděli velký oblak kouře. Policie zároveň vyzvala všechny, kteří mají o incidentu jakékoliv informace, aby jí je předali.

„Tento nesmyslný teroristický čin je nutno co nejdůrazněji odsoudit. Jsme vděčni našim bezpečnostním složkám za jejich rychlý zákrok, kterým pomohly zajistit, že nejsou oběti na životech a zranění,“ uvedla v prohlášení na Twitteru předsedkyně severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterová. Její kolega Gary Middleton doplnil, že podle policie nebyl nikdo zraněn. Politik také oznámil, že šlo o kradený vůz. Odkud tuto informaci má, ale nesdělil.

Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Násilné střety mezi menšími skupinami sice byly od té doby zaznamenány, byť zřídka. Bombové útoky jsou nicméně v oblasti velmi neobvyklé, píše Reuters.