Střelba v kalifornském baru má dvanáct obětí. Útočil bývalý mariňák

Události ČT: Střelba v kalifornském baru má dvanáct obětí (zdroj: ČT24)

Osmadvacetiletý někdejší voják Ian David Long střílel na hosty v baru v kalifornském Thousand Oaks nedaleko Los Angeles. Útok si vyžádal dvanáct mrtvých včetně policisty, třináctým mrtvým je střelec, jehož tělo bylo nalezeno uvnitř baru. Při incidentu byly zraněny více než dvě destítky lidí. Jaký byl střelcův motiv či zda útok souvisel s terorismem, není jasné.

Podle zpráv z místa byl muž ozbrojený nejspíš poloautomatickou zbraní a proti hostům vypálil desítky ran. Internetový portál Ventura County Star napsal, že útočník vystřelil asi třicetkrát.

Podle BBC použil i dýmovnice. Svědci uvedli, že na místě vypukla panika. Řada lidí se snažila rozbít okna židlemi, aby z podniku rychle uprchla. Další se schovali například na toaletu nebo do podkroví budovy.

Padli jsme na zem a uslyšeli spoustu výkřiků. Moje kamarádka je dýdžejka, takže vypnula hudbu. Byl tam zmatek.
Jeden ze svědků

Lidé na místě tvrdili, že útočník měl blízkovýchodní vzhled, bradku a byl celý oblečený do černého. Jiní svědci uvedli, že byl vysoký, na hlavě měl kapuci a i jeho obličej byl zčásti zakrytý.

Později velitel místní policie Geoff Dean uvedl, že útočník střílel z ruční palné zbraně se zásobníkem na deset nábojů. „Zbraň měla prodloužený zásobník, nevíme, kolik zásobníků bylo použito, kolik střel se nacházelo v zásobnících, kolik nábojů bylo vystřeleno, stále probíhá vyšetřování,“ uvedl Dean. „Věříme, že to je jediná zbraň, která byla použita,“ dodal. Zbraň byla v legálním držení. Podle šerifa vše ukazuje na to, že si své oběti vybíral náhodně.

Vyšetřování střelby v kalifornském Thousand Oaks (zdroj: ČT24)

V baru bylo v době incidentu kolem dvou set lidí, kteří si užívali country. Šokovaní mladí lidé se shromáždili blízko místa činu a objímali se. Bar se nachází několik kilometrů od Kalifornské lutheránské univerzity a je oblíbeným místem studentů.

„Byl to chaos, lidé skákali z oken, přeskakovali zábrany, aby se dostali ven. Podle toho, co jsem slyšel, útočník začal střílet u vstupu,“ řekl CNN Nick Steinwender, jehož přátelé byli v době útoku v podniku.

Střílel osmadvacetiletý bývalý člen námořní pěchoty

Policie již zná identitu útočníka. Označila jej jako osmadvacetiletého Iana Longa, který v minulosti sloužil u námořní pěchoty. Střílel z legálně zakoupené pistole s rozšířeným zásobníkem. 

„Nevíme, jestli dobíjel zbraň, stále hovoříme se svědky, nenasvědčuje nic tomu, že se tak stalo. Přišel na místo, postřelil pracovníka ochranky, který stál vně objektu, vešel dovnitř baru, zdá se, že se otočil napravo a vystřelil několik střel na další pracovníky ochranky a na personál a potom začal střílet dovnitř do klubu. Nemáme žádné další podrobnosti, abychom stanovili chronologii událostí, zajišťujeme svědecké výpovědi,“ dodal Dean s tím, že policie zatím nezná ani motivy střelce.

Brífink policie ke střelbě v americkém baru (zdroj: ČT24)

Velitel policie také uvedl, že už dříve měla policie střelce v záznamech, avšak pouze jako účastníka dopravní nehody nebo oběť potyčky v baru před třemi lety. Letos v dubnu pak policisté byli k němu domů přivoláni pro rušení nočního klidu, kdy byl muž rozrušený a jednal iracionálně.

„Policisté nyní zajistili jeho bydliště a čekáme na povolení k prohlídce, abychom mohli prohlédnout jeho byt,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne středoevropského času velitel policie Dean.

Podle sousedů tohoto muže střelec trpěl posttraumatickou stresovou poruchou z doby, kdy byl aktivním příslušníkem námořní pěchoty, kde sloužil jako kulometčík a získal hodnost rotného. Jeho domovskou základnou byla Havaj. Na přelomu let 2010 a 2011 byl sedm měsíců nasazen v Afghánistánu. Armáda uvedla, že Long získal několik ocenění a také medailí.Jeho služba ale skončila po pěti letech už v březnu roku 2013.

Nyní žil ve čtvrti, která je asi osm kilometrů vzdálena od baru, kde se útok stal. Long žil společně s matkou a jeden ze sousedů Richard Berge podle CNN vypověděl, že mu žena řekla, že se o syna obává. Podrobnosti týkající se domovní prohlídky úřady nesdělily, podle médií byl na místě přítomen také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Události, komentáře: Bývalý voják usmrtil v Kalifornii 12 lidí (zdroj: ČT24)

Zástupce šerifa „zemřel jako hrdina“

V nemocnici zemřel i policista Ron Helus, který na místě zasahoval jako první, protože reagoval na volání o pomoc na lince 911. Na místo činu dorazil spolu s hlídkujícím policistou. Když uslyšeli střelbu, šli dovnitř. Útočník zasáhl Heluse hned několikrát.

Kolega Heluse vytáhl ven, kde čekali, až dorazí zásahová jednotka. Zástupce šerifa svým zraněním podlehl později v nemocnici. Když dovnitř baru vstoupili asi po 15 minutách další policisté, nalezli tam mrtvého i střelce. Mluvčí místního šerifa prohlásil, že střelec byl nalezen mrtvý uvnitř podniku. Zatím není jasné, jak muž zemřel. „Myslíme, že se zastřelil sám, když policisté vstoupili do objektu, našli ho už po smrti. Byl nalezen uvnitř u baru,“ dodal velitel policie.

Zástupce šerifa měl u policie příští rok po 29 letech služby skončit. „Ron byl odevzdaný své práci, a jak jsem řekl jeho ženě, zemřel jako hrdina, když jel zachraňovat životy,“ uvedl šerif Geoff Dean. Dodal, že místo činu „vypadá děsivě“. „Všude je krev,“ řekl novinářům.

Nemocnice v okolí ošetřily a už propustily více než dvacet zraněných.  „Šlo o lehčí poranění,  které si lidé způsobili, když například utíkali před střelcem rozbitým oknem. Jde spíše o řezná zranění, mělo by tam být i jedno lehčí střelné zranění,“ uvedl zpravodaj České televize v USA David Miřejovský. 

Dvanáct obětí střelby v Kalifornii (zdroj: ČT24)

„Postup zásahu v takových situacích je specifický, policie musí postupovat tak, aby eliminovala střelce – a nemá brát ohledy na jakékoli jiné jevy, na zraněné, krvácející, křičící lidi nebo šíření chaosu. Je tam veliký tlak na psychickou stránku,“ konstatoval instruktor střelby Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR. 

Kalifornie držení zbraní značně omezuje

Zbraňové zákony jsou v Kalifornii poměrně tvrdé, informoval zpravodaj ČT David Miřejovský. Jako jeden z mála států nemá ve své ústavě zakotveno právo na držení zbraně. V Kalifornii jsou omezeny nákupy i držení zbraní – ty automatické jsou zcela zakázané. Možnosti jsou přitom velmi omezené rovněž u poloautomatických zbraní.

„Pokud bylo vypáleno větší množství střel, tak to znamená, že střelec buď mohl mít zbraň nelegální, nebo upravenou, případně že použil zbraní víc,“ komentoval dění zpravodaj.

Trump nařídil stáhnout vlajky

Na incident reagoval také americký prezident Donald Trump, který nařídil stáhnout vlajky. „Byl jsem zevrubně informován o té hrozné střelbě v Kalifornii. Zástupci orgánů činných v trestním řízení, záchranné a policejní složky spolu s FBI jsou na místě,“ napsal v první reakci na twitteru americký prezident Donald Trump.

Prezident k uctění památky zabitých nařídil na půl žerdi stáhnout vlajky v Bílém domě, veřejných budovách, vojenských areálech i ambasádách v zahraničí. Zpět budou vlajky vytaženy v sobotu po západu slunce.