Policie v New Yorku vyšetřuje další podezřelý balíček. Objevil se v poště herce Roberta De Niro

Události ČT: Dopisové bomby pro kritiky Trumpa (zdroj: ČT24)

Policie v New Yorku vyšetřuje podezřelý balíček adresovaný herci a režisérovi Robertu De Niro. Ten patří k hlasitým Trumpovým kritikům. Kromě toho potvrdil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) existenci dalších dvou podezřelých zásilek, podobných balíčkům s trubkovými bombami, o kterých informoval ve středu. Ty byly zaslány mimo jiné Baracku Obamovi, Hillary Clintonové a dalším čelným politikům Demokratické strany a televizi CNN netající se kritikou politiky vládních republikánů.

Podezřelý předmět byl nalezen na Manhattanu v domě, v němž se nachází restaurace a produkční firma herce Roberta De Nira. Podle některých médií byl balíček adresován přímo jemu. 

Doručená zásilka má stejné prvky jako bomby dříve doručené čelným reprezentantům Demokratické strany. Speciální jednotka newyorské policie odstranila podezřelý předmět z budovy ve čtvrti Tribeca na jižním Manhattanu a odvezla ho pryč.

Podle zasahujících policistů byl předmět podobný zásilkám, které v minulých dnech dostali přední politici Demokratické strany. Podobné bylo údajně i výbušné zařízení uložené uvnitř.

Maxine Watersová
Zdroj: Monica Almeida/Reuters

De Niro se letos v létě dostal na stránky amerických médií kvůli útočným výrokům na adresu prezidenta Donalda Trumpa při předávání divadelních cen Tony. Oscarový herec, který už předtím prohlásil, že by Trumpovi nejraději dal pěstí, na udílení ceny za použití vulgárního anglického slova „f**k“ urazil prezidenta. Trump ho pak označil za „individuum s velmi nízkým IQ“.

Bombové balíčky v USA (zdroj: ČT24)

Dva balíčky dostala demokratka Watersová z Kalifornie

Další dva balíčky byly zaslány demokratické člence Sněmovny reprezentantů Maxine Watersové z Kalifornie, která – podobně jako další adresáti – patří k terčům kritiky prezidenta Donalda Trumpa. Jedna zásilka byla podle Watersové zachycena v třídírně pošty v Los Angeles, druhá jí byla zaslána do washingtonské kanceláře.

Vyšetřovatelé se také pokoušejí vystopovat zásilku, o které se domnívají, že byla adresována Obamovu viceprezidentovi Joeu Bidenovi.

Celkem bylo podle FBI zachyceno nejméně deset podezřelých balíků. Žádný z nich nevybuchl, nikdo nebyl zraněn. Nikdo se k odeslání nepřihlásil.

Analytik České televize Teodor Marjanovič uvedl, že vyšetřování zatím míří k tomu, že balíčky rozesílá domácí terorista. Ten se podle všeho nechal inspirovat vyhrocenou situací ve Spojených státech. V USA se za 14 dní budou konat doplňující volby do Kongresu, které podle Marjanoviče mají být referendem o Donaldu Trumpovi.

Trump odmítl politické násilí. Snaží se být hodný

Prezident Donald Trump odsoudil hrozbu politického násilí, vybídl k větší zdvořilosti v politice a vyzval média k ukončení nepřátelství. „Chceme, aby všechny strany vycházely společně v míru a harmonii,“ prohlásil na volebním shromáždění ve Wisconsinu.

Vybízení k harmonii nicméně podle AP poněkud neladilo s prohlášeními prezidenta, který opakovaně líčil své politické soupeře jako zločince a obviňoval je, že zničí zemi, pokud za dva týdny ovládnou Kongres.

Donald Trump na mítinku ve Wisconsinu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Úřady zatím neuvedly žádný motiv odesílatele balíčků, nicméně okamžitě vzplály debaty, nakolik mohla drsná a osobní rétorika přispět k potenciálně nebezpečnému politickému ovzduší. Trumpovi kritici vyčítají prezidentovi jeho tón. Prezident ale žádnou odpovědnost nepřipustil. To média podle něj „musí zastavit nekonečné nepřátelství a neustálé negativní a často falešné útoky a příběhy“.

Trump často označuje zprávy či příběhy, které se mu nelíbí, za falešné, a novináře za „nepřátele lidu“. Politické soupeře, kteří se snažili zabránit jeho kandidátovi stát se soudcem nejvyššího soudu, označil za „zlo“, připomněla AP.

Ve Wisconsinu se nicméně Trump podle této agentury zdržel své obvyklé litanie urážek. Namísto toho s davem žertoval: „Normálně křičím, že chtějí socialistické převzetí!“ prohlásil. „Teď říkám, že chtějí socialistické převzetí,“ dodal profesorským tónem. „Snažím se být hodný,“ vysvětlil.