Obama, Clintonovi, Soros a CNN se měli stát oběťmi pumového útoku

Horizont ČT24: Bombové balíčky v USA (zdroj: ČT24)

Dva týdny před volbami do amerického Kongresu vyvolaly v zemi velkou nervozitu zprávy o funkčních bombách rozesílaných od počátku týdne čelným politikům Demokratické strany a televizi CNN netající se kritikou republikánské politiky. Volby jsou mimořádně ostře sledované vzhledem k možnému vítězství demokratů, které by výrazně zkomplikovalo realizaci záměrů prezidenta Donalda Trumpa. Dřívější zprávy o nebezpečném balíku i pro Bílý dům se podle agentury Reuters nepotvrdily.

Bombové zařízení, které bylo doručeno do Time Warner Center
Zdroj: Reuters/CNN

Trubkovou bombu naplněnou trhavinou dostal bývalý demokratický prezident Barack Obama. Prakticky stejná výbušnina přišla i na adresu Hillary Clintonové, Trumpovy protikandidátky v prezidentských volbách a manželky exprezidenta Billa Clintona, a miliardáře a štědrého sponzora demokratů George Sorose.

Kvůli stejnému výbušnému zařízení byla dnes evakuována budova společnosti Time Warner v New Yorku, v níží sídlí redakce televize CNN. Policie navíc oznámila, že k výbušnině útočník přiložil obálku se zatím nezjištěným bílým práškem. Adresátem byl spolupracovník CNN, bývalý šéf CIA a vyhlášený Trumpův kritik John Brennan.

Všechny výbušné zásilky policie bezpečně zlikvidovala. Obama, Hillary a Bill Clintonovi ani Soros nebyli v přímém ohrožení, zásilky se jim nedostaly do rukou. Zařízení, zřejmě podomácku vyrobené, bylo zachyceno při obvyklé bezpečnostní kontrole všech zásilek, které Clintonovi a Obama dostávají. Podobnou kontrolou prochází i pošta pro Sorose. 

Bílý dům sérii pokusů o útok trhavinou odsoudil. „Tyto teroristické akty jsou ohavné a kdokoli je za ně odpovědný, bude potrestán v plném rozsahu práva,“ řekla prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. „Tajná služba Spojených států a další policejní složky věc vyšetřují a nasadí všechny síly k ochraně kohokoli, kdo by byl těmito zbabělci ohrožen,“ uvedla. 

Útoky s politickým podtextem?

Podle listu The New York Times byla rozeslaná výbušná zařízení určena osobám vystaveným v poslední době tvrdé kritice amerických pravicových kruhů. Policie prý proto zjišťuje, zda atentátník dva týdny před kongresovými volbami nemíří právě na cíle spojené s americkou demokratickou opozicí. 

Clintonovi se v těchto dnech zapojili do kampaně před blížícím se hlasováním a objíždějí volební shromáždění demokratických kandidátů. Demokraty kandidující v listopadových volbách aktivně podporuje i Obama.

Newyorský senátor Bill de Blasio oznámil, že žádné reálné riziko městu nehrozí. Radnice nicméně rozhodla o tom, že v New Yorku zvýší bezpečnostní zajištění. Hillary Clintonová poděkovala prezidentské ochrance za to, že zjistila nebezpečný předmět dlouho před tím, než se mohl dostat do jejího domu. Cuomo očekává, že další zásilky budou pokračovat. 

Soros čelí často tvrdé kritice. V době nálezu doma nebyl

Už v pondělí policie našla výbušninu v poštovní schránce rezidence miliardáře George Sorose ve státě New York. Přivolaní pyrotechnici nálož zneškodnili, Soros v době nálezu doma nebyl. Případem se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Policii přivolal k bombě zaměstnanec rezidence v Bedfordu ležícím asi 80 kilometrů od Manhattanu. Ten začal balíček ze schránky otevírat, a když si všiml výbušného zařízení, nechal ho ležet v nedalekém háji do příjezdu policistů. Strážci zákona pak zavolali pyrotechniky a FBI.

Filantrop a politický aktivista Soros je častým terčem tvrdé kritiky konzervativních skupin a na jeho adresu zazívají výhrůžky amerických antisemitů. Nedávno byl v konzervativních médiích lživě obviněn, že financuje karavanu migrantů, která ze středoamerických států míří k americkým hranicím.

„Nenávistná rétorika, která ovládá politiku v USA a v mnoha zemích celého světa, živí extremismus a násilí. V této atmosféře strachu, lhaní a rostoucího autoritářství může pouhé projevení názoru vyvolat výhrůžky smrtí,“ uvedla v prohlášení Sorosova mluvčí Laura Silberová.

Balíčky obsahovaly i bílý prášek jako v roce 2001

Ve Spojených státech jen týden po nejhorším teroristickém útoku v dějinách začaly kolovat dopisy s vysoce smrtící látkou. Mezi adresáty byli senátoři a novináři. Během několika týdnů se nakazilo dvaadvacet lidí, pět jich zemřelo. Obálky také obsahovaly stručné texty s protiamerickou tématikou zakončené frází Allahu Akbar. Vyšetřovatelé i veřejnost proto zpočátku podezírali islámské teroristy.

FBI později zjistila, že látku bylo možné získat pouze z amerických armádních laboratoří. V roce 2005 pozornost upřela na odborníka Bruce Edwardse Ivinse, který pracoval pro vládní biochemickou laboratoř na vojenské základně Fort Detrick v Marylandu. Poté co se dozvěděl, že ho úřady chtějí obvinit, spáchal sebevraždu.

„Byl to skvělý vědec a člověk. To, že měl něco společného s těmi antraxovými dopisy, mne ale šokovalo,“ uvedl dlouholetý Ivinsův spolupracovník Norman Covert. 

Navzdory chybějícím přímým důkazům ho federální prokurátor označil za jediného pachatele. Konspirační teorie ovšem podpořila zpráva vědců z americké Národní akademie věd, ve které závěry FBI zpochybnili.