Bez Masaryka by Československo nikdy nevzniklo, zdůraznila Albrightová

Události: Vznik Washingtonské deklarace si připomněli i v metropoli USA (zdroj: ČT24)

Před 100 lety otiskly noviny ve Spojených státech text Washingtonské deklarace, která vyhlašovala nezávislou a svrchovanou Československou republiku. Autor deklarace Tomáš Garrigue Masaryk v textu odmítl možnost autonomie v rámci monarchie. Událost si přímo ve Washingtonu připomněla i bývalá americká ministryně zahraničí a česká rodačka Madeleine Albrightová.

„Čechové a Slováci mají přirozené a historické právo na samostatný a nezávislý stát,“ píše Masaryk v prvním návrhu textu Washingtonské deklarace. Z jejího znění je jasně patrná inspirace textem vyhlášení nezávislosti Spojených států.

Toho se Masaryk držel v celé deklaraci, i když její znění pod tlakem aktuálního návrhu Habsburků na federalizaci říše pozměnil: „Náš národ nemůže se volně vyvíjet v habsburské lži-federaci, která není než novou formou odnárodňujícího se útisku, pod nímž jsme trpěli minulá tři století.“

Ke stému výročí uspořádalo české velvyslanectví ve Spojených státech konferenci Od Masaryka k Havlovi a dál. Úvodní řeč pronesla jedna z nejznámějších českých rodaček ve Spojených státech Madeleine Albrightová, která se netají obdivem k prvnímu československému prezidentovi.

„Nezávislé Československo by nikdy nevzniklo bez Masarykových diplomatických schopností nebo intelektuálních základů pro humánní a demokratický stát,“ připomněla Albrightová.

Washingtonská deklarace
Zdroj: VHÚ

Hodnoty, které Česko a USA spojují dodnes

Washingtonskou deklaraci sepsal Masaryk se svými spolupracovníky ve Spojených státech. Na dokumentu je ale jako místo vzniku uvedena Paříž, která byla před sto lety sídlem prozatímní československé vlády. Klíčový byl pro vznik Československa souhlas Washingtonu a podpora prezidenta Woodrowa Wilsona.

Podle analytika Petera Dorana platí pro česko-americké spojenectví stejné důvody i dnes. „Američané vnímají Českou republiku především jako symbol svobody a odkaz mnoha skvělých mužů a žen, jako byl například Václav Havel. Ale vnímají Českou republiku i jako most. Most vedoucí k těsnější spolupráci a ekonomickým vztahům s Evropou,“ říká Doran.

Přesně před sto lety odmítly Spojené státy a jejich spojenci návrh na federalizaci Rakousko-Uherska. Umožnily tím vznik nového státu ve středu Evropy.