V syrském Idlibu vzniklo demilitarizované pásmo. Na klid zbraní dohlédnou Rusko s Tureckem

Události: Demilitarizované pásmo v Idlíbu (zdroj: ČT24)

V syrské provincii Idlib bylo vytvořeno demilitarizované pásmo a těžké zbraně z něj bojující strany odsunuly. Ve středu odpoledne o tom informovalo turecké ministerstvo obrany, které citovala agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí krátce předtím oznámila, že z demilitarizovaného pásma v Idlibu se stáhlo více než tisíc ozbrojenců. Termín pro odsun „radikálních povstalců“ z pásma v Idlibu je stanoven na 15. října.

Rusko a Turecko se tento měsíc v ruském Soči dohodly na vytvoření demilitarizovaného pásma, které v Idlibu oddělí povstalecké území od oblastí kontrolovaných syrskou vládou. Idlib je poslední z provincií ovládaných povstalci, kterou syrská vláda nemá pod kontrolou.

Na základě dohody ze Soči měly být z demilitarizovaného pásma do středy staženy všechny těžké zbraně, tanky a raketové a minometné systémy všech opozičních skupin. Pásmo poté bude pod dohledem koordinovaných tureckých a ruských hlídek.

Rusko-turecká dohoda odvrátila hrozbu ofenzivy, kterou připravovala syrská armáda. Boje v Idlibu, kde žijí tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenaly humanitární katastrofu.