U Korsiky se srazily dvě lodě, místní rezervaci ohrožují desetitisíce litrů uniklého paliva

Události: U Korsiky se srazily dvě lodě (zdroj: ČT24)

Třicet kilometrů od Korsiky se srazila kyperská kontejnerová loď s tuniským trajektem. Do Ligurského moře se podle odhadů francouzských úřadů dostalo až 600 tisíc litrů paliva. Francie a Itálie už na místo poslaly lodě, které se pokoušejí znemožnit šíření paliva po hladině. Odstranění skvrn potrvá nejspíš několik dní.

Srážka lodí u Korsiky
Zdroj: Gendarmerie Nationale/Reuters

Tuniský trajekt narazil do kontejnerové lodě v neděli brzy ráno. Prorazil přitom nejméně jednu palivovou nádrž kyperského plavidla. Do vody se následně dostalo šest set tun paliva.

Pomoci mají plovoucí zábrany

Šíření skvrny, která se už nyní dostala do asi dvacetikilometrové vzdálenosti od místa nehody, se teď pokoušejí znemožnit francouzské a italské lodě pomocí plovoucích zábran. Zatím není jasné, zda palivo stále uniká. Úřady také řeší, jak lodě oddělit a dopravit do přístavu.

Agentura AFP připomíná, že u poloostrova Cap Corse na severu Korsiky a u přilehlé polopoušti Les Agriates se rozkládá pouhé dva roky stará mořská rezervace. Korsika je navíc obecně populární turistickou destinací, proslulou průzračnou vodou.

Zatím není jasné, proč se na relativně klidném moři a za dobré viditelnosti nehoda stala. Spekuluje se ale o chybě tuniské posádky. Ta měla plout příliš rychle a nestačila změnit kurz. Lídr politické koalice Pe a Corsica (Pro Korsiku) Gilles Simeoni nicméně slíbil, že incident bude řádně prošetřen.