Kavanaugh se stal členem amerického nejvyššího soudu

Události ČT: Kavanaugh bude doživotním členem nejvyššího soudu (zdroj: ČT24)

Senát Spojených států těsně potvrdil soudce Bretta Kavanaugha jako devátého člena amerického nejvyššího soudu. Takový výsledek se očekával poté, co kandidátovi prezidenta Donalda Trumpa už v pátek přislíbila podporu těsná většina senátorů. Hlasování skončilo jen velmi malým rozdílem 50 ku 48 hlasům ve prospěch 53letého Kavanaugha. Trump výsledek hlasování vzápětí přivítal. Kavanaugh, který bude funkci plnit doživotně, složil slavnostní přísahu, zatímco proti němu na schodech před budovou nejvyššího soudu protestovaly asi dvě stovky lidí.

Slavnostní přísahu Kavanaugh složil jen několik hodin po těsném výsledku senátorů. Rychlé složení přísahy mu umožňuje začít okamžitě pracovat. Podle vyjádření soudu složil čerstvý člen nejvyššího soudu dvě přísahy: jednu, kterou vyžaduje ústava, a druhou, kterou musí skládat soudci na základě federálních zákonů.

Ústavní přísahu složil Kavanaugh do rukou předsedy nejvyššího soudu Johna Robertse, soudcovskou přísahu do rukou soudce Anthonyho Kennedyho, kterého v prestižní funkci na nejvyšším soudu nahradil. Ceremonie se zúčastnila i Kavanaughova manželka, děti a rodiče.

Protest proti Brettu Kavanaughovi po jeho schválení Senátem USA
Zdroj: James Lawler Duggan/Reuters

Kavanaughovi odpůrci během ceremonie protestovali na schodech u budovy nejvyššího soudu. „Hej, hej, hou, hou, Kavanaugh musí jít,“ skandovali. Podle agentury DPA se na protestu sešly zhruba dvě stovky lidí. Prezident Trump označil dav za maličký. Už při hlasování o Kavanaughovi v Senátu USA se proti kontroverznímu soudci protestovalo. Podle policie přitom bylo zatčeno 164 osob.

Hlasování doprovázely výkřiky z galerie

Průběh hlasování několikrát z galerie narušily hlasité protesty přihlížejících zástupců veřejnosti. Když třeba arizonský senátor Jeff Flake hlasoval ve prospěch Kavanaugha, jeden z odpůrců do sálu vykřikl: „Jsi zbabělec, Flaku, naprostý zbabělec!“ Nakonec viceprezident Mike Pence, který hlasování sněmovny předsedal, nařídil galerii vyklidit.

Trumpův kandidát čelil několik posledních týdnů obviněním ze sexuálního násilí, jehož se údajně dopustil v mládí. Kavanaugh tato obvinění odmítal.

Ještě v pátek se zdál výsledek hlasování zcela nejistý. Na Kavanaughovu stranu se ale nakonec přiklonili dva klíčoví váhající senátoři – republikánka Susan Collinsová a demokrat Joe Manchin.

V případě Manchina média poukazují na to, že jeho rozhodnutí bylo motivováno volbami, v nichž bude v listopadu ve státě Západní Virginie, nakloněnému spíše republikánům, obhajovat svůj mandát. Schválení Kavanaughovy nominace podle médií upevňuje většinu konzervativně smýšlejících sudích nejvyššího soudu.

Na Kavanaughovo potvrzení už reagoval i prezident Donald Trump. Na sociální síti Twitter pogratuloval senátorům k jejich rozhodnutí a dodal, že Kavanaughovo jmenování ještě v sobotu podepíše. Nejvyšší soud dodal, že Kavanaugh bude vzápětí uveden do úřadu.

Kromě obvinění ze sexuálního násilí vadí i Kavanaughův konzervatismus

Opoziční demokraté Kavanaugha odmítají nejen kvůli některým jeho názorům, například na téma potratů či držení zbraní, ale v posledních dnech zejména kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování datujícím se do jeho studentských let.

Vyšetřování FBI bylo podle opozice příliš povrchní a krátké, za čímž demokraté vidí snahu Bílého domu schválit Kavanaugha ještě před listopadovými volbami, v nichž by se mohl poměr sil v Senátu obrátit.

Brett Kavanaugh si získal renomé především jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. V 90. letech pracoval i pro soudce nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho.

V roce 2000 byl členem předvolebního štábu George Bushe mladšího a tehdy „proslul“ odporem k přepočítávání hlasů na Floridě kvůli těsnému výsledku demokrata Ala Gora a vítězného Bushe. Poté, co se Bush stal v roce 2001 prezidentem, nastoupil do jeho týmu jako právník, a v letech 2003 až 2006 byl Bushovým poradcem a tajemníkem jeho štábu.

Kavanaugh je podle politologů považován za příznivce doslovného výkladu americké ústavy, což by mohlo být trnem v oku například odpůrcům střelných zbraní. Příznivci jejich nošení se totiž odvolávají právě na doslovný výklad ústavního práva na sebeobranu. Kavanaugh je také známý jako odpůrce potratů a sňatků osob stejného pohlaví.

Brett Cavanaugh
Zdroj: Douliery Olivier/ČTK/ABACA