Senátoři už studují spis FBI o Kavanaughovi, Bílý dům se o svého favorita na soudce nebojí

Události: Senátoři se seznamují se zprávou FBI o Kavanaughovi (zdroj: ČT24)

Právní výbor amerického Senátu už obdržel zprávu FBI o údajných sexuálních prohřešcích  kandidáta na soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha. Zprávu již předtím dostal Bílý dům, zatím ale není jasné, zda se k ní dostane i veřejnost. Senátoři rozhodnou o Kavanaughovi v sobotu. Mluvčí Bílého domu prohlásil, že prezident Donald Trump si za svým kandidátem stoprocentně stojí.

Kavanaugh, který se chce stát devátým soudcem Nejvyššího soudu, se měl sexuálních útoků dopustit před desetiletími na střední a vysoké škole. S výsledky vyšetřování FBI, jež se na případ zaměřila, se nyní může seznámit všech sto senátorů a několik pracovníků Senátu.

Podle mluvčího Bílého domu Raje Shaha dostali senátoři dostatek času, aby spis prozkoumali. „S těmito dodatečnými informacemi si je Bílý dům zcela jistý, že Senát potvrdí Kavanaugha jako soudce Nejvyššího soudu,“ prohlásil mluvčí.

Svého kandidáta se už předtím zastal prezident Donald Trump, který jej v tweetu nazval „dobrým mužem se skvělým intelektem“. Po obdržení vyšetřovací zprávy zopakoval, že obvinění jsou „naprosto nepodložená“ a soudce podle něj čelí „nepřátelskému a neférovému přístupu“.

Hlasy senátorů rozhodnou nejen o Kavanaughově profesním osudu, ale podle pozorovatelů mohou výrazně ovlivnit i listopadové volby do Kongresu. Republikáni a demokraté zůstávají v otázce podpory nového soudce rozděleni. Pokud by byl jmenován, v Nejvyšším soudu by převládli soudci s konzervativními názory. Toto těleso přitom rozhoduje o tak zásadních otázkách, jako jsou volební zákony, potraty či držení zbraní.

První komentáře republikánských zákonodárců označují vyznění zprávy za příznivé pro soudce. Jedna z nerozhodnutých senátorek Susan Collinsová podle amerických médií uvedla, že se jí vyšetřování jeví jako velmi podrobné.

Další ze skupinky republikánských senátorů s nejasným postojem vůči Kavanaughovi Jeff Flake podle stanice CNN uvedl, že zpráva nepřináší žádnou „novou přesvědčivou informaci“. Právě Flake byl přitom jedním z politiků požadujících před týdnem, aby FBI do pátku obvinění vůči Kavanaughovi vyšetřila – v opačném případě nehodlal soudce podpořit.

Demokraté, jejichž většina se snaží Kavanaughovo schválení znemožnit, považují několikadenní lhůtu za příliš krátkou pro důkladné prošetření všech obvinění. Podle senátora Chrise Coonse nebyla kvůli časové tísni vyslechnuta řada důležitých svědků, a vyšetřování tak nebylo úplné.

„Nejpozoruhodnější části této zprávy jsou ty, které v ní vůbec nejsou,“ prohlásila demokratická členka právního výboru Dianne Feinsteinová s tím, že nebyl vyslechnut sám Kavanaugh či Christine Blaseyová Fordová, jedna z žen obviňujících soudce ze sexuálních násilností.

Kavanaugh obvinění odmítá

Třiapadesátiletý právník Brett Kavanaugh čelí obvinění z údajného sexuálního napadení Christine Blaseyové Fordové. Mělo k němu dojít v létě roku 1982. Fordová vypovídala před senátním výborem čtyři hodiny o podrobnostech inkriminovaného večera.
Řekla, že ji Kavanaugh se svým kamarádem Markem Judgem v opilosti zatáhli do ložnice, kde se ji Kavanaugh snažil svléknout.

Také jí zakryl rukou ústa, aby ztlumil její křik, až se obávala, že by ji takto mohl neúmyslně zabít. „Ale podrobnosti z té noci, kvůli které tady jsem, nikdy nezapomenu. Vryly se mi do paměti a čas od času mě pronásledují,“ uvedla Fordová. V pasáži, ve které popisovala samotné napadení, zadržovala pláč.

Poté před výborem hovořil Kavanaugh, který všechna obvinění důrazně odmítl. Viditelně rozčilený senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Brett Kavanaugh si získal renomé především jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. V 90. letech pracoval i pro soudce nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho.

V roce 2000 byl členem předvolebního štábu George Bushe mladšího a tehdy „proslul“ odporem k přepočítávání hlasů na Floridě kvůli těsnému výsledku demokrata Ala Gora a vítězného Bushe. Poté, co se Bush stal v roce 2001 prezidentem, nastoupil do jeho týmu jako právník, a v letech 2003 až 2006 byl Bushovým poradcem a tajemníkem jeho štábu.

Kavanaugh je podle politologů považován za příznivce doslovného výkladu americké ústavy, což by mohlo být trnem v oku například odpůrcům střelných zbraní. Příznivci jejich nošení se totiž odvolávají právě na doslovný výklad ústavního práva na sebeobranu. Kavanaugh je také známý jako odpůrce potratů a sňatků osob stejného pohlaví.

Brett Cavanaugh
Zdroj: Douliery Olivier/ČTK/ABACA
Vydáno pod