Zemětřesení v Indonésii si zřejmě vyžádala už 384 lidských životů

Stovky lidí připravilo v Indonésii o život zemětřesení (zdroj: ČT24)

Páteční série zemětřesení, která postihla indonéský ostrov Sulawesi, a následná vlna tsunami, si vyžádala životy 384 lidí. Oznámila to v sobotu indonéská agentura pro řešení katastrof s tím, že se bilance týká pouze města Palu. Je tam 540 zraněných a 29 lidí se pohřešuje. Vzhledem k přerušeným komunikačním kanálům nejsou zatím k dispozici informace z dalšího postiženého města Donggala, informoval list The Jakarta Post.

Původní bilance hovořila o pěti desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Při sobotním ránu bylo ale patrné, že otřesy, jež měly sílu od 6,1 do 7,5 stupně, a třímetrová vlna tsunami napáchaly rozsáhlé materiální škody. Na břehu jsou vidět vyplavená lidská těla, mnoho domů je v troskách.

Podle serveru Jakartanews patří mezi nejpostiženější místa středisko ostrova Sulawesi, město Palu, a další město Donggala. Ta dohromady obývá asi 600 tisíc lidí. Do obou nyní přijeli pomáhat vojáci a k pomoci se zmobilizovala také policie. 

České ministerstvo zahraničních věcí až do odvolání nedoporučuje cestovat na Sulawesi, zvláště do severních oblastí ostrova. Ministerstvo kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD. „Zatím nemáme informace o zraněných českých občanech,“ řekl Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva. V případě nouze mohou lidé kontaktovat české velvyslanectví v Jakartě na pohotovostní lince +62 811 1941 251.

Podle místního tisku indonéské ministerstvo pro cestovní ruch aktivovalo krizové středisko pro návštěvníky, které bude ve spojení s krizovým štábem a turistickou kanceláří na Sulawesi. Návštěvníkům se doporučuje, aby se informovali o situaci na oficiálních stránkách vlády.

Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho řekl, že spojení s postiženými místy je stále špatné a nefunguje tam elektřina, což komplikuje možnost získat přesnější informace o rozsahu škod. Mnoho rodin se podle něj pohřešuje. Indonéská televize odvysílala záběry pořízené mobilním telefonem, jež zachycují úder přívalové vlny a prchající lidi. 

Nemocnice jsou zavaleny raněnými a mnozí musejí být ošetřeni venku. Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho řekl, že mnoho lidí neuteklo včas a zůstalo u své práce, když se blížila přívalová vlna. „Cunami před sebou tlačila auta, dříví, domy,“ řekl Nugroho. Někteří lidé přežili díky tomu, že dokázali vylézt na šestimetrové stromy.

Mobilizace humanitární pomoci

Prezident Joko Widoddo slíbil rychlou pomoc a řekl, že povede humanitární operace na pomoc obětem ve městech Palu a Donggala. Do Palu bylo posláno letadlo s polní nemocnicí a vojáky, ministr vnitra požádal města v okolí, aby poslala do postižených míst stany a další vybavení. Vyzval také místní správy, aby poskytly rýži. „Poletím do Palu, abych zajistil, že je místní vláda připravena,“ řekl ministr Tjahjo Kumolo. 

Ministr pro sociální záležitosti Agus Gumiwang Kartasasmita řekl, že jeho úřad připravil tři tisíce balíčků se základními potravinami a dá k dispozici šest polních kuchyní, v nichž je možné denně připravit až 36 tisíc porcí jídla. Do pomoci se zapojí také sto dobrovolníků z okolí.

Meteorologická služba ohlásila, že po hlavních úderech následovalo 55 následných otřesů o síle od 2,9 do 6,5 stupně. Její představitel vyzval občany, aby se drželi dál od poškozených budov. 

Třímetrová vlna tsunami zpustošila pobřeží a Palu je zavaleno troskami ze zřícených domů, těžce poškozená je také místní mešita, která je do půlky zalitá vodou, i nákupní centrum. 

Poškozena je i řídící věž letiště a přistávací dráha na letišti v Palu, i když Nugroho řekl, že část letadel může přistát.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 tisíc lidí v 13 zemích, z toho více než 120 tisíc v Indonésii.