Rozmary počasí: Evropu trápí vánice, laviny i povodně

Bělehrad/Vídeň/Řím – Srbsko a Rakousko trápí přívaly sněhu. Desítky vozidel a lidí drží v Srbsku od čtvrtečního večera v zajetí sněhová kalamita na silnici mezi Zrenjaninem a Bělehradem. Rakousko pro změnu z bezpečnostních důvodů zastavilo dálkový provoz na klíčové železniční trati přes Alpy a uzavřelo horskou dálnici do východních Korutan pro těžké kamiony. Sníh komplikuje dopravu i v Polsku. V Itálii naopak kvůli lijákům hrozí záplavy.

SRBSKO: Desítky aut uvízly na dálnici

Problémy s hustým sněžením a především silným větrem trápí celé Srbsko. Desítky vozidel drží od včerejších 21 hodin v zajetí sněhová kalamita na silnici mezi Zrenjaninem a Bělehradem, když silnici v důsledku silného větru zablokovaly dva kamiony. Podle pracovníka úřadu pro mimořádné situace Gorana Nikoliče, citovaného televizní stanicí B92, v zácpě uvázlo na 50 vozidel, která postupně zasypaly přívaly sněhu.

Kolik lidí v zasněžených autech zůstalo, je těžké odhadnout, řekl Nikolič. Podle jeho slov záchranáři ještě ve čtvrtek večer z kolony evakuovali 40 dětí a žen, ale řada lidí nechtěla vozy opustit a teď je to velmi obtížné. Od noci se silničáři snaží cestu uvolnit, ale práci jim znesnadňuje sněžení a hlavně vytrvalá fujavice. Jeden z uvázlých řidičů, který ráno volal státní televizi RTS, tvrdil, že někde jsou až čtyřmetrové nánosy sněhu. Zablokovaná kolona, v níž jsou i autobusy, je podle jeho odhadu dlouhá kolem čtyř kilometrů. Odpoledne začala evakuace uvázlých s pomocí vojenského vrtulníku.

Evropu trápí rozmary počasí (zdroj: ČT24)

Několikakilometrové kolony se tvoří i na dalších silnicích v severním Srbsku. Vláda v oblasti zakázala kamionovou dopravu. Do země nejsou vpouštěny ani kamiony z Maďarska a Rumunska. Hlášeny jsou v oblasti také desítky výpadků elektřiny, přičemž prudký vítr znemožňuje rychlé opravy vedení vysokého napětí. 

RAKOUSKO: Uzavřená trať na Villach

Metr nového sněhu za 24 hodin zaskočil i zkušené Rakušany. Silničáři nestíhali odklízet. Potíže měli i na dálniční tepně mezi Salcburkem a Villachem, na kterou nepouštějí kamiony. Některá alpská údolí jsou odříznutá od světa. 

Na dálniční tepnu mezi Salcburkem a Villachem nesmí kamiony
Zdroj: ČT24

Na jihu Rakouska byla uzavřena taurská dálnice A10 u korutanského Spittalu. V obou směrech se vytvořily asi desetikilometrové kolony, informoval autoklub ÖAMTC. O uvázlé motoristy se starali pomocníci Červeného kříže, kteří podle agentury APA rozdávali čaj, deky a párky. 

Husté sněžení v uplynulých hodinách takřka zastavilo železniční dopravu v Korutansku. Rakouský železniční dopravce ÖBB kvůli hustému sněžení zastavil dálkové spoje po taurské trati, která spojuje Salcburk s Villachem. Zcela ochromeno bylo i železniční spojení s Itálií.  „Riziko, že vlak uvízne a my nebudeme moci evakuovat cestující, je vysoké,“ uvedly dráhy. 

Počasí si vyžádalo dva mrtvé

Úřady krotí nadšení lyžařů. Ve východním Tyrolsku a u italských hranic hrozí laviny. Pod mohutnými sesuvy sněhu už zahynul jeden silničář. Další člověk zemřel při čištění potoka. Záchranáři doporučují lidem, aby vycházeli ven jen v nejnutnějších případech. Radost ze sněhové nadílky mají zřejmě místní školáci, mnoho tříd zůstalo dnes kvůli rozmarům zimy uzavřeno. Sesuvy sněhové masy hrozí i v Ötztalských a Zillertalských Alpách u hranic s Itálií.

Mrtví jsou hlášeni také z dalších zemí. V Rumunsku od neděle umrzlo 13 lidí, převážně starších osob a bezdomovců, uvedlo dnes tamní ministerstvo vnitra. Například v Bukurešti dnes bylo minus 15 stupňů. 

ITÁLIE: Hustý déšť a záplavy

Itálii kromě sněžení na severu trápí i lijáky. Pisu i Florencii ohrožuje rozvodněná řeka Arno, jejíž hladina vystoupala na nejvyšší úroveň za posledních dvacet let. Záchranáři již začali s výstavbou ochranných bariér a se zpevňováním břehů. 

Hustě prší i v Římě. Na severu italské metropole musela být uzavřena jedna stanice metra kvůli vodě, která zaplavila podzemí. Na severu Říma také kvůli vodě a popadaným stromům kolabuje silniční doprava. V římské čtvrti Aurelio u hranic s Vatikánem se sesunul podmáčený svah, který zasypal chudinské domky. Slum, který obývají zejména Romové, kvůli možným zraněným lidem kontroluje policie. 

FRANCIE: Pobřeží oceánu se připravuje na obří bouřkové vlny

Na silnou přílivovou vlnu se připravuje část francouzského pobřeží Atlantského oceánu. V bretaňském departmentu Finistere platí nejvyšší stupeň varování před bouřkovými vlnami. Ty by mohly dosahovat několik desítek metrů a zaplavit značnou část pobřeží. Krizový štáb byl zřízen i v jihofrancouzském departmentu Bordeaux, varovány byly stovky obcí. Situace by se měla vyostřit o víkendu.