Střelec zabil na floridském počítačovém turnaji dva lidi a pak sebe

Události: Střelba na počítačovém turnaji na Floridě (zdroj: ČT24)

Nedělní střelba v Jacksonville na Floridě si vyžádala dohromady tři mrtvé, včetně střelce. Informovala o tom v noci na pondělí místní policie. Útočil patrně čtyřiadvacetiletý David Katz z města Baltimore ve státě Maryland na východě USA. Motiv jeho činu zatím není zcela jasný, podle některých svědků neunesl prohru ve videoherním turnaji.

Původní zprávy zahraničních agentur, které hovořily o čtyřech mrtvých, se nepotvrdily. Šerif Mike Williams uvedl, že vedle dvou obětí střelby Katz dalších devět lidí postřelil, další dvě osoby utrpěly zranění při útěku před střelbou. Všech 11 zraněných bylo hospitalizováno a stav postřelených je stabilizovaný. Útočník údajně spáchal čin jednou ruční střelnou zbraní. 

Deník Los Angeles Times uvedl s odvoláním na lidi přítomné v herní místnosti, že střílel jeden z účastníků turnaje, který neunesl porážku. Podle pořadatelské společnosti EA Sports je David Katz vítězem mistrovství z minulého roku.

Oběťmi jsou podle amerických médií jednadvacetiletý Eli Clayton z Kalifornie a sedmadvacetiletý Taylor Robertson ze Západní Virginie, oba dobře známí hráči videoher s tematikou amerického fotbalu. Zda útočník své oběti osobně znal, není zatím jasné.

Šerif Williams vyzval obyvatele Jacksonvillu, aby se nechodili podívat na místo tragédie, protože okolí zůstává uzavřené. Dlouho nebylo jasné, zda nebylo útočníků více, to však Williams vyloučil. „Nemáme žádného dalšího podezřelého. Máme v tomto případě jen jednoho, který na místě zahynul,“ upřesnil.

Někteří účastníci turnaje o svém stavu již dali vědět na sociálních sítích. Jeden ze zraněných uvedl, že ho střelili do palce, ale přežil. Šest lidí skončilo v jacksonvillské nemocnici, jednoho s lehčími poraněními přijalo městské baptistické zdravotní středisko. Z šesti hospitalizovaných je podle Reuters pět stabilizováno, stav šestého je však kritický.

Útok po simulaci amerického fotbalu

Střelec zaútočil na účastníky turnaje v počítačové hře Madden 19, která simuluje americký fotbal. Její pořadatel průběh utkání živě přenášel na Internetu, ve streamu byly  slyšet výstřely a výkřiky, hráči se zatím odpojili. „Slyšel jsem mnoho výstřelů, nejméně dvacet,“ řekl CNN Ryen Aleman, který v době, kdy se začalo střílet, opouštěl toaletu.

Turnaj se konal v herním baru v restauraci Chicago Pizza v oblasti Jacksonville Landing, kde je velké množství restaurací, barů a obchodů. V podnicích se po střelbě ukryla řada lidí.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová novinářům řekla, že prezident Donald Trump již v neděli dostal o incidentu veškeré dostupné informace a situaci na Floridě sleduje.

Útok znovu rozvířil debatu o pravidlech pro držení střelných zbraní. Střelci totiž ve Spojených státech útočí častěji než v jiných podobně vyspělých zemích. Jen Florida se za poslední dva roky vzpamatovává už ze třetí hromadné střelby. Nejhorší takovou událostí z poslední doby byl únorový útok na střední škole ve floridském Parklandu, kde zemřelo sedmnáct lidí.