Yellowstonský supervulkán už přesluhuje. Je větší, než se myslelo

Yellowstone (USA) - Do Yellowstonského národního parku vyrazí na výlet každoročně miliony lidí. Ve skutečnosti jde ale o obrovskou sopku, která může kdykoli vybuchnout. Škody by přitom byly katastrofální. Poslední velká erupce, která nastala před 640 tisíci lety, ovlivnila klima planety. Poslední měření navíc přinesla překvapivý objev. Yellowstonský supervulkán je totiž 2,5 krát větší, než si vědci mysleli.

Supervulkán, který se ukrývá pod Yellowstonským národním parkem, je mnohem větší, než se vědci dosud domnívali. Magma se navíc nachází blízko pod povrchem. Obrovská sopka má na délku přes 80 kilometrů a obsahuje 200 až 600 kilometrů krychlových roztavené horniny. Kdyby supervulkán vybuchnul, důsledky by byly katastrofální. Pravděpodobnost, že se tak stane, je přitom dvakrát nižší, než že na něčí dům spadne letadlo.

Vědci nové poznatky prezentovali na zasedání geofyzikální unie v San Francisku. „Pracovali jsme tam velmi dlouho a očekávali, že vulkán bude větší… toto zjištění je ale ohromující,“ podotkl Bob Smith z univerzity v Utahu.

Yellowstonský národní park
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Vědci se domnívají, že teď mají lepší představu o tom, co se skrývá pod zemí. Jejich tým použil síť seismometrů, které rozmístili v parku a kolem něj. „Zaznamenáváme otřesy v okolí Yellowstonu a měříme seismické během jejich pohybu,“ okomentoval práci vědců Jamie Farrell z univerzity v Utahu. „Vlny cestují pomaleji přes horký a částečně roztavený materiál. Tak můžeme změřit, co je pod ním,“ dodal Farrell.

Erupce přijde. Možná už brzy

Podle mínění odborníků se ale nebezpečí, že tento obr vybuchne, nezvyšuje s tím, že se zjistilo, že je celý systém větší. Vědci jsou si ovšem jistí, že vulkán opět předvede svou sílu. Erupce proběhla před 2,1 miliony let, znovu pak před 1,3 miliony let a naposledy před 640 tisíci lety. Vzhledem k tomu, že sopka vybuchne zhruba každých 700 tisíc let, řada odborníků si myslí, že tentokrát už supervulkán přesluhuje.

Nejstarší národní park na světě loni oslavil 140 let. Každý rok přivítá 3,5 milionu návštěvníků. Turisté chtějí vidět hlavně slavný gejzír Old Faithful.


Zvětšit mapu

Horizont 24 o yellowstonském supervulkánu (zdroj: ČT24)