Zachráněni, ale uvězněni v jeskyni. Musí čekat, až voda opadne, v plánu je až čtyřměsíční potápěčský výcvik

Záchrana dvanácti chlapců ze zatopené jeskyně v Thajsku (zdroj: ČT24)

V zaplavené jeskyni Tcham Luang Nang Non v severní části Thajska se v pondělí podařilo po devíti dnech nalézt dvanáct chlapců a jejich fotbalového trenéra. Všichni jsou naživu a v bezpečí, uvedl server BBC News s odkazem na místního guvernéra. Před evakuací podle agentury AFP podstoupí chlapci až čtyřměsíční potápěčský výcvik. Uvedlo to thajské námořnictvo s tím, že po celou dobu budou dostávat zásoby a ze zaplavené jeskyně bude odčerpána voda.

„Potápěči thajského námořnictva našli všech 13 (osob), vykazují známky života,“ oznámil guvernér provincie Narongsak Osottanakorn novinářům. „Operace ale ještě nekončí,“ dodal s tím, že je třeba skupinu dopravit domů.

Záchranáři počítali s tím, že chlapci a trenér našli útočiště před stoupající vodou v jeskyni na vyvýšenině, která je přezdívaná podle pověstně thajské pláže Pattája. I toto místo bylo nakonec zaplavené a záchranáři skupinku našli až o 400 metrů dále.

Na videozáznamu, který na Facebooku zveřejnily thajské speciální jednotky, je slyšet, jak jeden z britských záchranářů hovoří s chlapci anglicky. „Kolik vás je?“ ptá se jich. „Třináct,“ odpovídají. „Třináct? To je skvělé,“ reaguje záchranář. Následně se malí fotbalisté ptají, kdy je dostanou do bezpečí. Na to druhý ze záchranářů odpovídá: „Dnes ne. Jsme tady jen dva. Musíme se potápět. Přijdeme. O. K.? Přijde hodně lidí. My jsme první.“

Jeden z chlapců záchranářům rovněž říká, že mají velký hlad a že chtějí přinést jídlo. Někdo ze skupiny se rovněž ptá, co je za den. „Pondělí, už jste tady 10 dní, jste velmi silní,“ říká na to záchranář a vysvětluje, že se musejí zase vrátit, nicméně pak opět dorazí. „Děkujeme,“ odpovídá jeden z chlapců. „Odkud jste?“ ptá se a záchranáři odpovídají, že z Británie. „Aha, uvidíme se zítra,“ reagují chlapci.

Nejprve bylo nutné rozšířit některá z míst zhruba stometrového úseku, aby jím mohli potápěči proplavat i s vybavením. Po úseku nakonec natáhli lano a rozmístili nádrže s kyslíkem. Další týmy z jeskyně pumpovaly vodu a spodní vodu odkláněly. Jiní záchranáři hledali na úbočích hory pukliny, které by se mohly rozšiřovat v šachty. Několik jich nalezli, ale dosud nevědí, kam vedou.

Je to velké štěstí, zůstali uzavřeni v malém prostoru bez jídla, ale protože byli na suchém místě, tak měli šanci vydržet. Transport pod vodou už ale asi v tomto stavu nejsou schopni vykonat, protože devět dní hladovění narušilo jejich zdraví, jsou podchlazení. Teď by tam potápěči měli vzít potravu a tepelný komfort, a teprve až se mládenci a trenér stabilizují, tak je možné přistoupit k transportu ven.
Mojmír Záviška
Speleologická záchranná služba

Před evakuací musí chlapci podstoupit potápěčský výcvik

Podle místního guvernéra byl po zběžné prohlídce vyhodnocen stav většiny chlapců jako dobrý, pouze několik má zdravotní problémy, nikdo však kritické.

Kapitán námořnictva Anand Surawan médiím sdělil, že do jeskyně bude po dobu čtyř měsíců dopravováno jídlo a pití, aby mohli chlapci podstoupit náročný potápěčský výcvik, díky němuž je budou moci evakuovat ven. Druhou možností je, že do té doby opadne voda a chlapce bude možné vyzvednout bez nutnosti potápění.

Pátrání po ztracených chlapcích
Zdroj: ČT24

Podle expertů však nemusí být kromě výcviku samotného snadné ani dopravování zásob do čtyři kilometry vzdáleného místa. Ahman Mirza, americký jeskynní záchranář na místě, dříve prohlásil, že bezpečnější by bylo počkat na opadnutí vody a nenutit chlapce do potápěčských pokusů, protože pokusit se dostat někoho neuvyklého potápění zatopenou jeskyní „je jednou z těch nejvíce nebezpečných situací“.

Chlapci ve věku 11 až 15 let jsou členy fotbalového týmu Wild Boar. Do jeskyně Tcham Luang Nang Non vstoupili se svým trenérem v sobotu 23. června odpoledne. Pátrání po nich odstartovala matka jednoho z nich, která oznámila, že se její syn nevrátil z tréninku.

Na exkurzi do zhruba deset kilometrů dlouhé jeskyně vzal chlapce zastupující trenér. „Věřím, že se vzájemně neopustí. Postarají se o sebe,“ byl přesvědčen hlavní trenér týmu Nopparat Kantawong. 

Jeskyně bývá zaplavená během období dešťů, které v Thajsku trvá od června do října. Thajské úřady připomínaly, že turisté, kteří v minulosti v jeskyních kvůli povodním uvázli, byli zachráněni, když voda opadla.

Mohutnou záchrannou akci ztížila potápěčům zvyšující se hladina vody a bahno. Thajcům asistovali během pátracích prací i čtyři britští jeskynní potápěči a několik expertů americké armády. Šestičlenný tým expertů k jeskyni vyslala rovněž Čína. Připojili se i Australané.