Senát vyloučil Berlusconiho. Expremiér mluví o „politické vraždě“

Řím – Italští senátoři s okamžitou platností odhlasovali vyloučení expremiéra Silvia Berlusconiho. Pravomocně odsouzený politik tak ztratil imunitu a nyní si bude muset odpykat trest za daňové podvody, který mu v srpnu potvrdil nejvyšší soud. Výsledek hlasování by neměl nijak ohrozit další existenci současné vlády Enrika Letty. Berlusconi označil dnešek za „hořký den pro demokracii“. Před hlasováním slíbil tisícům svým příznivcům zůstat v politice a jako lídr strany Forza Italia bojovat „za dobro Itálie“.

Berlusconi byl z druhé parlamentní komory vyloučen s okamžitou platností. Podle médií se proto ani hlasování nezúčastnil, aby se vyhnul ponižujícímu odchodu ze sálu. Politik své vyloučení označil za „politickou vraždu“ i „státní převrat“. „Žádný politický lídr nebyl dosud takovým způsobem perzekvován jako já,“ prohlásil expremiér. Do veřejného života hodlá zasahovat i dál. O víkendu prohlásil, že by mu měl prezident udělit milost.

Sedmasedmdesátiletý Berlusconi řekl, že jeho boj nyní bude pokračovat mimo parlament. „Musíme zůstat v centru dění. Nesmíme zoufat, že vůdce pravého středu už není senátor. Existuje dost jiných lídrů ostatních stran, kteří nejsou poslanci,“ poznamenal Berlusconi. Dal najevo, že hodlá dál stát v čele své strany opět přejmenované na Forza Italia (Vzhůru, Itálie), kterou chce vést do dalších voleb, byť sám nebude již moci dlouho kandidovat. Také slíbil založit místní organizace pod názvem Vzhůru, Silvio, které mají angažovat nové straníky. 

V davu jeho příznivců se objevily transparenty s nápisy jako „Vůdce, mučedník svobody“ nebo „Silviova armáda“. Jedna z Berlusconiho fanynek prohlásila, že dnešek nepředstavuje pro jejího oblíbeného politika žádný konec, protože „myšlenka nikdy neumírá“. Berlusconi se na veřejnosti ukázal se svou 28letou novomanželkou Franceskou Pascaleovou, která se objevila celá v černém jako při pohřbu. Když sestupoval z pódia, políbila mu ruku.

Co bude s Berlusconim dál?

Italská média se předhánějí v možných i nemožných scénářích. Uteče Berlusconi na Bermudy nebo do Švýcarska? Pomocnou ruku by mu mohla podat Moskva. Ruskému prezidentovi Berlusconi říká Vladimire a předevčírem spolu v Římě večeřeli. Že by mu ale Putin dovezl ruský pas, Kreml popírá. „Není žádné tajemství, že s panem Berlusconim máme osobní vztah, velmi přátelský vztah, který se vyvinul za několik let a který se nezmění,“ uvedl ruský prezident. Variantu, že by z něj Putin udělal ruského velvyslance ve Vatikánu, by ovšem domácí i mezinárodní scéna strávila jen těžko. Pravděpodobnější proto je, že zůstane v politice a za nitky bude díky své straně Forza Italia tahat dál, jak sám avizuje.

Silvio Berlusconi má projev před svými příznivci
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP Photo

Údajné nové důkazy Berlusconiho nezachránily

Někdejší trojnásobný italský premiér se ještě na poslední chvíli snažil svůj politický pád oddálit, když v pondělí přišel s údajně novými důkazy v případu daňových úniků, za něž byl odsouzen. Dokumenty prý obsahují 12 svědectví, včetně sedmi úplně nových, která mají potvrzovat jeho naprostou nevinu. „Nepřijímejte rozhodnutí, které vás může poškodit u vašich dětí,“ apeloval Berlusconi na senátory a žádal o odložení klíčového hlasování. Politik zároveň pohrozil, že s těmito „důkazy“ hodlá jít i před Evropský soud pro lidská práva.

Ani tato tvrzení však dnešní verdikt horní komory italského parlamentu neovlivnil. Soudní proces již skončil a verdikt posvětil i nejvyšší soud. V Senátu mají navíc převahu zástupci středolevé Demokratické strany premiéra Enrika Letty a opozičních stran. Ti při hlasování imunitního výboru odebrání mandátu senátorskému plénu doporučili dokonce dvakrát.

„Že senátoři vyloučí Berlusconiho ze svých řad, je velmi pravděpodobné – téměř jisté – řekněme na 99 procent. Umírněné centristické síly sice v posledních dnech požadovaly odklad hlasování, nakonec se ale hlasování bude konat dnes – a na rozdíl od praxe nebude tajné,“ prohlásila dopoledne spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi. „Demokratická strana už 20 let nemyslí na nic jiného než na vyloučení Berlusconiho z politické scény. Uvnitř strany ale probíhá boj mezi reformátory a starým vedením. A strana se tak bojí, že by někdo mohl hlasovat ve prospěch Berlusconiho. Proto se nebude hlasovat tajně,“ dodala Lunardi.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Josef Kašpar, spolupracovník RAI

„Berlusconi už oznámil, že nemá v úmyslu se vzdát. Na stejnou dobu, kdy ho senát prevděpodobně vyloučí, svolal před svou římskou rezidenci v centru Říma manifestaci lidí, kteří budou protestovat proti tomu, co Berlusconi označuje za státní převrat.“

Berlusconi by měl konat veřejně prospěšné práce

Senátoři odebrali zkušenému politickému profesionálovi funkci senátora na základě protikorupčního zákona, který loni schválila předchozí úřednická vláda Maria Montiho. Podle něj nesmí mandát zákonodárce vykonávat osoba, která byla pravomocně odsouzena na víc než dva roky.

Berlusconimu italské soudy potvrdily čtyři roky vězení definitivně v srpnu. Trest dostal za daňové úniky jeho společnosti Mediaset. Podle obžaloby mediální holding v 90. letech nezaplatil na daních italskému státu celkově přes čtyři miliardy eur. V té době od amerických společností nakupoval vysílací práva na celovečerní filmy a seriály vyrobené za oceánem, obchody ovšem probíhaly za uměle navýšené ceny. Berlusconiho sice čeká pouze roční trest, ale pouze proto, že původně čtyřletý trest mu zkrátila amnestie z roku 2006. 

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČTK/AP Photo/Alessandra Tarantino

Ztráta senátorského mandátu zbavuje Berlusconiho imunity, která ho doposud chránila před výkonem trestu. K němu by měl nastoupit ještě do konce letošního roku. Kvůli vysokému věku a výši trestu sedmasedmdesátiletý politik do vězení nemusí, trest si může odsloužit vykonáním veřejně prospěšných prací, o což už miliardář požádal. O služby bývalého premiéra již zájem projevily organizace starající se o bezdomovce a drogově závislé či ochránci zvířat, nemocnice a domovy důchodců. „Pokud budu muset čistit záchody, vystaví to posměchu nejen mě, ale celou naši zemi,“ varoval jeden z nejbohatších Italů.

Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér

„Za mé vyloučení (ze senátu) se v budoucnu budete stydět. Budete se stydět před vašimi dětmi, voliči, i před každým Italem.“

Špatné dny pro „Il Cavaliere“

Berlusconi se v souvislosti s jednáním o odebrání mandátu na počátku října pokoušel pohrozit odvoláním současného kabinetu. Jeho vlastní spolustraníci v čele s expremiérovou pravou rukou Angelinem Alfanem se proti tomu ovšem vzbouřili, a vláda Enrica Letty tak hlasování o důvěře v parlamentu ustála díky podpoře desítek zákonodárců z Berlusconiho strany Lid svobody.

Z těchto vzbouřenců pak vznikla nová parlamentní formace. Uskupení s názvem Nová centristická pravice, jehož členové jsou zastoupeni v obou komorách parlamentu, oznámilo, že nehodlá Berlusconiho nadále podporovat a naopak se chce stát pevnou oporou Lettově vládě. 

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Rozpad Lidu svobody, kde si Berlusconi léta pečlivě budoval zdánlivě neotřesitelnou pozici vůdce, je příznakem ostatních nezdarů, které v poslední době matadora italské politiky stíhají jedna za druhou. Kromě případu Mediaset byl letos soudy nižších instancí odsouzen na sedm let vězení za placený sex s nezletilou, za zneužití pravomoci a vyzrazení úředního tajemství. Italská justice navíc zvažuje v souvislosti s údajným uplácením opozičního italského senátora i obžalobu za politickou korupci.

Mediální magnát přitom stále neochvějně tvrdí, že je nevinen. Podle něj ho italští žalobci a soudci pronásledují od jeho vstupu do politiky před 20 lety. Se svou typickou tendencí stavět se do role obětního beránka to ovšem Berlusconi naposledy přehnal, když situaci své rodiny přirovnal k pronásledování Židů nacistickým režimem. „Moje děti říkají, že se cítí tak, jak se museli cítit Židé v Německu za Hitlerova režimu. Proti nám je opravdu každý,“ prohlásil v interview. Za toto přirovnání dočkal ostré kritiky ze všech stran. 

Demonstrace Berlusconiho příznivců
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Přesto značná část Italů Berlusconimu věří, že je jen obětí justičního pronásledování, a za svým „Il Cavaliere“ nadále neochvějně stojí. Jeho popularitu potvrdil nejen úspěch v letošních parlamentních volbách, kde Lid svobody (PdL) skončil těsně druhý, ale i průzkumy veřejného mínění. V šetření pro televizi RAI z konce srpna podpořila PdL dokonce necelá třetina dotázaných, což bylo o 4 % víc než vládní Demokratickou stranu. Na jeho podporu se rovněž po srpnovém soudním verdiktu v centru Říma sešly stovky lidí. Mávali transparenty s nápisy „Silvio svobodný“ či „Předsedo Berlusconi, jsme s tebou“.

  • Berlusconi byl třikrát premiérem, vlastní tři celoplošné soukromé televize a další média -tomu fotbalový tým nebo společnost, která postavila velkou část milánských předměstí. Mnohé kontakty získal v mládí jako šansoniér na parníku plujícím po Pádu.