V zájmu denuklearizace KLDR lze upozadit lidská práva, naznačil Trump

Pro dosažení denuklearizace KLDR mohou Spojené státy podle Donalda Trumpa upozadit porušování lidských práv severokorejským režimem. Americký prezident to naznačil v rozhovoru, který poskytl televizi Fox News před úterním summitem se sevorokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Interview bylo zveřejněno až nyní.

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci a nazval jej výrazem, který lze přeložit jako tvrdý, drsný i zločinecký. Dodal ale, že mnoho dalších lidí udělalo také hrozné věci. „Mohu projít řadu národů, kde se stala spousta špatných věcí,“ prohlásil. Podle agentury Reuters tím zlehčil obavy z Kimova chování v oblasti lidských práv.

Reuters již v květnu napsal, že to vypadá, že Trump najednou ve vztahu ke KLDR lidská práva opomíjí. Dříve přitom označil Kima za „šílence, kterému nevadí mučit hlady a zabíjet vlastní lidi“.

Události: Pompeo připustil, že k denuklearizaci KLDR dojít nemusí (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem.

Sám Kim je podezřelý z toho, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama loni v únoru v Malajsii, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013.

Trump: Máme s Kimem dobrý vztah

Trump nicméně ocenil svůj vztah s Kimem. „Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Rozumíme si,“ uvedl na adresu muže, s nímž si ještě nedávno vyměňoval urážky.

Prezident s Fox News hovořil před odletem ze summitu v Singapuru, kde Kim potvrdil svůj dubnový obecný závazek k denuklearizaci KLDR. „Myslím, že jsme v určitém směru už udělali něco velmi historického. Ale pro mě je úspěch, (až) když je hotovo,“ řekl o cíli zbavit KLDR jaderných zbraní.

Horizont ČT24: Co přinesl summit USA - Severní Korea (zdroj: ČT24)

Ve středu Trump napsal na Twitteru, že jaderné nebezpečí ze strany KLDR pominulo. Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea USA doufají, že dosáhnou jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujícího dva a půl roku. Výměnou Washington nabídl Pchjongjangu bezpečnostní záruky a možné budoucí zrušení hospodářských sankcí. Pozastavil také pravidelná americko-jihokorejská vojenská cvičení.