Francouzský četník, který se při útoku teroristy vyměnil za rukojmí, zemřel

Události: Francie truchlí za oběti pátečního teroristického útoku (zdroj: ČT24)

Těžkým zraněním podlehl ve Francii četník Arnaud Beltrame, který se v pátek vyměnil za rukojmí držená islámským extremistou v supermarketu na jihu země. Oznámil to ráno francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. V souvislosti s vyšetřováním zadržela francouzská sedmnáctiletého muže, který byl přítelem útočníka.

„Podplukovník Arnaud Beltrame nás opustil. Zemřel za svou vlast. Francie nikdy nezapomene na jeho hrdinství,“ napsal na Twitteru francouzský ministr vnitra.

Za hrdinu označil policistu i francouzský prezident Emmanuel Macron, podle jehož vyjádření ukázal Beltrame výjimečnou odvahu. „Arnaud Beltrame zemřel, když sloužil národu, kterému toho již předtím tolik dal,“ uvedl ve svém prohlášení Emmanuel Macron a vyjádřil soustrast rodině i blízkým. Vyzval také všechny Francouze k uctění Beltramovy památky.

Nejsem překvapená. Věděla jsem, že to musel být on. Byl vždycky takový. Již od narození byl člověkem, který by udělal vše pro svou vlast.
Matka Arnauda Beltrama

Pětačtyřicetiletý Beltrame se nechal vyměnit za poslední ženu drženou jako rukojmí pětadvacetiletým Radouanem Lakdimim při pátečním útoku v supermarketu na jihu země. Krátce po výměně policistu útočník postřelil, vzápětí ale jeho samotného zabilo zasahující komando protiteroristického útvaru rychlého nasazení.

Policisté při sobotní prohlídce místa činu v supemarketu nalezli trojici výbušnin, pistoli a lovecký nůž, řekl AP zdroj z francouzské justice. Při prohlídce domu útočníka pak objevili zřejmou zprávu na rozloučenou, v níž byly odkazy na Islámský stát. Našli rovněž počítač a mobilní telefon. V útočníkových poznámkách ale neobjevili žádné informace o
plánované akci.

Právě četník Beltrame byl jedním z prvních, kteří dorazili na místo útoku. Většinu lidí se podařilo dostat z obchodu poté, co se schovali v mrazáku. Veterán z Iráku i vysloužilý člen ochranky v Elysejském paláci se rozhodl zachránit i zbývající. V supermarketu se pak vyměnil za pracovnici, kterou útočník marockého původu používal jako živý štít.

Když pak došlo ke střelbě, Lakdim ho těžce zranil třemi výstřely. Zajímavostí je, že v prosinci minulého roku vedl Arnaud Beltrame protiteroristické cvičení, při němž připravoval jednotku právě na útok v supermarketu. Jemu samotnému se stal osudným.

Útočník se hlásil k IS

Lakdim, který se hlásil k extremistickému Islámskému státu a požadoval propuštění Salaha Abdeslama, má tak na svědomí celkem čtyři mrtvé. Abdeslam je jediný přeživší, kterého policie podezírá, že se podílel na sérii atentátů v Paříži v listopadu 2015.

Ozbrojenec zavraždil v pátek na jihu Francie tři lidi a dalších 16 zranil. V Carcassonne nejdřív zabil jednu osobu a poté zajal několik rukojmích v supermarketu v nedalekém městečku Trébes. Policie ho po několika hodinách zastřelila. Podle ministra vnitra Gérarda Collomba šlo o teroristický útok, který muž známý jako drobný kriminálník spáchal zjevně sám.

Lakdim měl v minulosti opletačky s policií. Byl i vyšetřován zpravodajskou službou

Francouzský ministr uvedl, že útočník měl za sebou drobnou kriminalitu. „Sledovali jsme ho. Známky toho, že by se radikalizoval, ale nebyly,“ poznamenal také Collomb. V roce 2011 byl Lakdim shledán vinným z nedovoleného ozbrojování. Problémy měl i kvůli držení drog.

Eiffelova věž zhasnutá na projev soustrasti s oběťmi teroristického útoku
Zdroj: ČT24

Útočník podle generálního prokurátora Francoise Molinse figuroval na extremistickém seznamu. Byl podezřelý kvůli svým vazbám na salafistické hnutí. „V letech 2016 a 2017 ho vyšetřovaly zpravodajské služby. Jeho sledování ale nepřineslo žádné důkazy nebo znamení o tom, že by mohl provést teroristický čin,“ poznamenal. Nyní vyšetřovatelé zkoumají, jak se Lakdim dostal ke zbrani.

Policisté zadrželi sedmnáctiletého mladíka

Francouzská policie zadržela v noci na sobotu v souvislosti s vyšetřováním sedmnáctiletého mladíka, který byl Lakdimovým přítelem. Zadržený mladík nebyl nijak blíže identifikován, úřady pouze uvedly, že jde o mladistvého narozeného v roce 2000. Už v pátek policisté zadrželi také ženu údajně napojenou na střelce.