Trumpa opouští šéfka komunikace. Bývalá modelka se bez dovolení zastala poradce obviněného z bití žen

Amerického prezidenta Donalda Trumpa opouští šéfka tiskového oddělení Bílého domu Hope Hicksová. Zdůvodnila to tím, že ve své práci dosáhla toho, co mohla. Před třemi týdny se dostala do konfliktu s prezidentem poté, co bez konzultace s ním sepsala prohlášení, v němž se Bílý dům zastal prezidentova vlivného poradce Roba Portera. Ten rezignoval kvůli obvinění z domácího násilí.

Devětadvacetiletá bývalá modelka Hope Hicksová své rozhodnutí podle listu The New York Times sdělila svým kolegům. Po boku Trumpa pracovala ještě před tím, než se stal prezidentem.

Trump vyjádřil pro rozhodnutí Hicksové pochopení. „Hope je skvělá a udělala za poslední tři roky výbornou práci. Je velice chytrá a přemýšlivá, opravdu úžasná osoba,“ uvedl v prohlášení. „Budu ji vedle sebe postrádat, když za mnou ale přišla, že chce využít další příležitosti, úplně jsem rozuměl. Věřím, že v budoucnu zase navážeme spolupráci,“ dodal.

Nedávno spolu přitom měli spor ohledně Trumpova bývalého poradce. Poté, co Hicksová sepsala prohlášení zastávající se Portera, Trump podle CNN řekl, že má pocit, že v tomto případě dala přednost osobním zájmům před prezidentovými. Hicksová totiž má nebo měla s Porterem poměr.

Portera, který trvá na své nevině, obvinily z násilného chování obě dvě bývalé manželky. Navíc mu přitěžuje, že neměl bezpečnostní prověrku na svou funkci, přestože předpisy ji pro tento post vyžadují. 

Americká média citují zdroje z Bílého domu, podle nichž patrně odchod Hicksové posílí vliv personálního šéfa Johna Kellyho na organizaci úřadu.

Dosavadní šéfka komunikace se těšila nezávislému postavení vymykajícímu se tradičním hierarchickým pravidlům. Byla už čtvrtým člověkem vedoucím za třináct prezidentských měsíců Trumpovo tiskové oddělení, znalci poměrů se však shodují, že její pozice byla daleko pevnější, než tomu bylo u předchůdců.