Olympijskou delegaci KLDR povede formální prezident, Kim Čong-un asi nepřijede

Politickou delegaci Severní Koreje, která v nadcházejícím týdnu u příležitosti začátku zimních olympijských her přicestuje do Jižní Koreje, povede formálně nejvyšší představitel KLDR - předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění Kim Jong-nam. Delegace zůstane u jižních sousedů tři dny a Soul doufá, že olympiáda povede k jednání na vysoké úrovni.

Kim Jong-nam bude stát v čele dvaadvacetičlenné severokorejské delegace, která je očekávána v Jižní Koreji v pátek, kdy olympijské hry začnou. Jako předseda stálého výboru je Kim Jong-nam oficiální hlavou státu, ovšem jeho postavení je velmi formální, protože skutečnou moc má v rukách vůdce Kim Čong-un. 

Zástupci KLDR v zemi zůstanou tři dny. V neděli to oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Soul doufá, že se během olympiády, která potrvá do 25. února, podaří uspořádat jednání s Pchjongjangem na vysoké úrovni.

V zahraničních sdělovacích prostředcích je Kim Jong-nam někdy označován jako severokorejský prezident, ale obsazování této funkce bylo v KLDR zrušeno v roce 1998, kdy byl věčným prezidentem země prohlášen zakladatel státu Kim Ir-sen, který zemřel v roce 1994.