Útěk z tábora 14: Děsivé svědectví Korejce, který utekl z lágru

Praha - Autentické svědectví člověka, který se narodil v severokorejském pracovním lágru a dokázal se dostat na svobodu, líčí kniha Útěk z tábora 14. Ojedinělý příběh bývalého vězně Sin Tong-hjoka teď vyšel i v češtině. Sin je první člověk narozený v severokorejském gulagu, kterému se z něj podařilo utéct.

Paže má zkřivené a záda zjizvená z doby, kdy ho mučili ohněm. Kůže nad stydkou kostí nese jizvu po vpichu háku, jímž ho dozorce nad plameny přidržoval. Článek prstu mu dozorci uřízli, když při práci v továrně upustil na zem šicí stroj. „Viděl jsem na vlastní oči veřejnou popravu mé matky i bratra,“ vypráví Sin Tong-hjok. To mu bylo 14. O devět let později se mu podařilo utéct. V přísně střeženém táboře dokázal bez povšimnutí dozorců prolézt elektrický plot.

Třiadvacet let neviděl nic jiného než tábor smrti zevnitř. Dnes žije v Kalifornii. „Vyvíjím se ze zvířete. Ale jde to velmi pomalu. Občas se snažím brečet nebo smát jako ostatní lidé, jen abych vyzkoušel, jestli mě to pohne k nějakému citu. Třiadvacet let v nelidských podmínkách zanechalo stopu,“ píše ve své knize.

Diktátorský severokorejský režim existenci pracovních táborů popírá. Snímky pořízené ze satelitu jsou ale jasným důkazem, že existují, a dokonce se rozrůstají. „V roce 2011 se po dlouhých letech pozorování satelitních snímků zjistilo, že ty pracovní tábory se rozrůstají, vznikají tam nové budovy,“ řekla Martina Pařízková, mluvčí Amnesty International ČR. „To není nějaký malý oplocený pozemek, jsou to mnohakilometrové oblasti s jednotlivými vesnicemi. Jsou tam továrny a doly,“ dodal koreanista Jaromír Chlada.

Pracovní tábory pro politické vězně existují v Severní Koreji dvakrát déle než ruské gulagy a podle odhadů v nich žije v otřesných podmínkách více než 200 tisíc lidí. Bez soudního procesu v nich končí celé rodiny, a to až tři generace. Z lágru za hranice Severní Koreje se jako Sin Tong Hjokovi podařilo dostat jen dalším 60 lidem. „Režim lidi využívá jako otroky. Tyto pracovní tábory jsou v podstatě likvidační, tam se ani nepočítá s tím, že by se někdo dostal ven,“ řekl Chlada. 

Sin Tong-hjok se narodil v roce 1982 v Kaechonu, v táboře pro politické vězně, který leží asi 75 kilometrů od Pchjongjangu. Bratři Sinova otce kolaborovali za války s Jihokorejci, a za to v severokorejském režimu pykají tři generace celé rodiny, jakožto „zrádci země.“ 

Útěk z tábora 14 (zdroj: ČT24)