Nejširší v historii USA: Oklahomské tornádo mělo čtyři kilometry

Oklahoma City (USA) - Tornádo, které v americkém státě Oklahoma koncem minulého týdne usmrtilo 18 lidí, bylo nejširším změřeným větrným vírem v historii USA. Podle Národní meteorologické služby (NWS) dosáhlo šířky čtyř kilometrů. Mezi oběťmi živlu je šest dětí. Oklahoma se vzpamatovává z dalšího řádění tornáda jen dva týdny poté, co obří tornádo zdevastovalo město Moore a zabilo tam 24 lidí.

Okolí města Oklahoma City postihlo od pátku několik ničivých větrných vírů. Nejmohutnější z nich podle NWS dosáhl hodnotou EF5 na nejvyšší stupeň Fujitovy škály tornád. Vichr provázený krupobitím dosahoval zřídka zaznamenané rychlosti až 475 kilometrů za hodinu.

Úřady původně ohodnotily tornádo nižším stupněm EF3, dnes ale hodnocení upravily po zprávě expertů, kteří se vypravili přímo do terénu a změřili rekordní šíři dosahu živlu. Podle meteorologů nedošlo k daleko větším ztrátám na životech pouze proto, že tornádo udeřilo v méně obydlených částech státu Oklahoma. Síla živlu kulminovala ve chvíli, kdy mu v cestě nestály žádné stavby.

Spojené státy ročně zasáhne v průměru 1200 tornád.