Do vládní koalice s ANO by měla jít ODS, říká představitel evropských konzervativců

Zpravodaj České televize Bohumil Vostal požádal představitele největších europarlamentních frakcí o komentář k výsledkům českých voleb. Jedním z nich je Hans-Olaf Henkel, místopředseda konzervativní frakce (ECR), do které patří i česká ODS. Henkel byl během své kariéry v byznysu šéfem IBM pro Evropu a členem dozorčích rad firem jako Continental, Bayer nebo Ringier. Vítězi českých voleb, hnutí ANO, nyní doporučuje sestavit vládní koalici právě s ODS.

Co říkáte na výsledky českých voleb?
Především, celý život jsem strávil v byznyse. Do politiky jsem vstoupil před pouhými třemi lety. Musím říct, že v tomto parlamentu nevidím žádné jiné podnikatele a jsem rád, že jedna evropská země konečně má byznysmena v čele vlády. To je dobrá věc. Ještě lepší věcí je, že naše sesterská strana ODS to znovu dokázala, posílila v získaných hlasech. Doufám, že nový premiér se ujistí, že bude vládnout s ODS, protože je to velmi rozumná strana.

Pokud se Andrej Babiš stane příštím českým premiérem, co si myslíte o titulcích, které vidíte v evropském tisku? Ve Financial Times, v německém, francouzském, belgickém tisku? Označují Andreje Babiše za českého Trumpa a populistického miliardáře. Souhlasíte s tím?
Upřímně, nevím. Neznám ho osobně. Ale obvykle tisk tyto věci přehání. Přiznejme si, vždy je tu rozdíl mezi tím, co se říká při volbách a nakonec dělá ve vládě. A vzhledem k tomu, že pan Babiš je zkušeným průmyslníkem, což mimochodem pan Trump není, protože je realitním magnátem, mám plnou důvěru v to, že využije svých zkušeností a bude velmi umírněným a eurokritickým lídrem. Potřebujeme víc lidí, jako je on, kteří nechtějí Spojené státy evropské.

Říká, že nechce euro pro Českou republiku, myslíte si, že je to dobrý postoj?
Samozřejmě, má zcela pravdu. Největší chybou Německa, kterou kdy udělalo, bylo přijetí eura. Mimochodem, moje kritika vůči evropské politice byla jediným důvodem, proč jsem vstoupil do politiky. Takže Česká republika může být velmi ráda, že předchozí vlády a taky ty budoucí se nepřipojí k euru.

Bohumil Vostal během rozhovoru s Hansem-Olafem Henkelem
Zdroj: ČT24

Je také proti tomu, aby se přijal jeden jediný uprchlík. Má pravdu?
Přiznejme si to, podle mě by každá země měla mít svou vlastní odpovědnost za toto rozhodnutí. Nepokládám za správné, že paní Merkelová nechala přijít víc než milion uprchlíků. Mnoho z nich bez pasů. A potom řekne, v pořádku, Česká republiko, vezmi si jich několik nebo mnoho. Jeho postoj tak pokládám za pochopitelný. Mimochodem, není jediným. Není to tak, že je izolovaná Česká republika, ale paní Merkelová je v izolaci kvůli své politice. Dokonce Švédsko uzavřelo své hranice.

Jste si vědomý toho, že Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF vyšetřuje evropskou dotaci na farmu Čapí hnízdo, kterou vlastní Agrofert, co patřil Andreji Babišovi? Víte o tom?
Samozřejmě, že o tom vím. Musím říct, že v Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF mám určitou důvěru. Ale často se stává, že tato organizace je žádaná dalšími politickými stranami, aby vyšetřovala. Takže vše obvykle odstartuje anonymní obvinění. Měli bychom počkat na výsledek vyšetřování.

Když jsem se díval na reakce vysoce postavených evropských úředníků a politiků na české volby, často jsem viděl názor, že Polsko, Maďarsko a nyní Česko, cituji: „jsou největšími čistými příjemci z evropského rozpočtu“. Ale zdá se, že jsou víc a víc kritičtí směrem k EU. Nyní je otázka, zda ostatní členské státy jako Německo a další čistí plátci by měli ochotně platit velké sumy na fondy soudržnosti, když to vede, cituji: „k rozdělení“.
Přicházím ze země, která je dlouhodobě největším čistým plátcem do evropského rozpočtu. Nemyslím si, že by se o tom finančním příspěvku mělo rozhodovat na základě pohledu na názory těchto členských států. Myslím, že je dobrou věcí mít tyto eurofondy.

Takže si myslíte, že tyto kohezní fondy by neměly být škrtané jen proto, že Polsko, Maďarsko a nyní i Česká republika jsou velmi kritické směrem k Bruselu?
V žádném případě. S tím to nemá co dělat. Můžu jen varovat německou vládu, aby takovýto přístup přijala. Doposud jsem byl toho názoru a dojmu, že ani paní Merkelová tímto směrem nepřemýšlí.