Srovnávat Trumpa s Babišem není spravedlivé, míní místopředseda frakce ALDE

Zpravodaj České televize Bohumil Vostal se ve Štrasburku zeptal představitelů největších europarlamentních frakcí na komentář k výsledkům českých voleb. Svůj pohled na dění v Česku mu poskytl i Dominique Riquet, místopředseda liberální frakce ALDE, jejímž členem je i hnutí ANO. Riquet vítězství Andreje Babiše vítá, i když přiznává, že má na přijetí eura jiný pohled než šéf ANO.

Co si myslíte o výsledku českých voleb? Váš kolega z frakce ALDE Andrej Babiš je jejich velkým vítězem.
Není to překvapivé, protože se to očekávalo. I přes všechny obtíže, které měl v závěru kampaně, to bylo trochu překvapivé, se vše udrželo. Nijak nepoklesl. Je to výsledek, který musel hodně potěšit.

Vy jste také spokojený? Myslíte si, že liberální frakce ALDE, jejímž jste místopředsedou, je také nadšená?
Frakce je vždy spokojená, když je reprezentováno její politické směřování. My jsme možná trochu víc proevropští než pan Babiš, který má přece jen určité výhrady. Co je důležité, je sledovat, jakou koalici zvolí, s kým bude na vládní úrovni.

Co si myslíte o panu Babišovi? Když čtete frankofonní nebo francouzské noviny, třeba mohu citovat list Le Monde, tak tam nejsou jiné titulky, než že populistické hnutí vyhrálo, a pan Babiš je dokonce přirovnáván k českému Trumpovi.
To, že jste miliardář, není žádnou chybou. Co se týče srovnávání s Trumpem, to se mi nezdá příliš spravedlivé. Víme, že je podnikatelem, který je předmětem vyšetřování. Ale ve Francii jsme taky měli takové aféry. Nepřísluší pozorovatelům, aby do toho vstupovali.

Myslím, že česká justice je nezávislá. Je tu vyšetřování, o tom nemám žádnou představu. Podle mě by se pan Babiš měl hodnotit na základě kroků, které bude v politice činit. My jsme v tomto ohledu velmi zvědaví, co bude konat na evropské úrovni. Doufáme, že bude proevropským prvkem. Co se týče zbytku, jako populista, Trump a tak dále - to podle mě není opodstatněné.

Pan Babiš je proti přijímání migrantů, stejně jako přijetí eura. Říká, že jde o zbankrotovaný projekt. Souhlasíte?
Co se týče migrantů, je třeba oddělit právo na azyl a ekonomické migranty. Mám za to, že podle mezinárodních úmluv je povinován aplikovat v Česku právo na azyl. Nemůže tak mít odmítavý postoj. Co se týče migrantů, je třeba, aby Evropa líp střežila tyto proudy. V tom je ten rozdíl.

Ohledně eura jde ale podle mě o velkou chybu. Eurozóna nakonec prokázala, že je nejen zónou solidarity, ale taky pevnosti. Viděli jsme to v případě Řecka. Myslím, že eurozóna je nyní stabilní a vyvíjí se. Mám za to, že Česko, stejně jako další země mimo euro, mají nejen poslání, ale především závazek připojit se k euru, jakmile splní podmínky. Tam je evidentně nutné, aby se našla shoda. V otázce eura ale nejsme zajedno.

Co říkáte na názor, že Polsko, Maďarsko a Česko – podle některých – jsou čistými příjemci evropských dotací, ale stále víc jsou přitom kritičtí vůči EU. Vede se debata, zda nesnížit kohezní fondy od čistých plátců, jako jsou Francie nebo Německo. Co si o tom myslíte?
Co se týče euroskepticismu zemí Visegrádu, pokud to tak řekneme, tedy východoevropských států, tak seskupují přece jen bývalé lidové demokracie. Tamní obyvatelstvo inklinuje k silným režimům, silným lídrům. Nejsou to hodnoty Evropy. Možná je třeba víc času, abychom měli stejné politické hodnoty.

Můj pocit je, že snížení fondů solidarity by byl velmi špatný signál. Podle mě je třeba pokračovat v hospodářské solidaritě, vylepšit politickou solidaritu. Pokud se to vylepší, bude víc demokracie. Samozřejmě, Polsko je například víc katolická země než Francie, výborně. České kulturní hodnoty jsou přece hodnotami svobody, ukázkové svobody. Ale nejsou totožné, jako má Itálie. Musíme ale sdílet společný demokratický základ. Autoritářský režim, nezávislost justice, to patří k oblastem, které je třeba sledovat. Mám za to, že je třeba zůstat solidární politicky i hospodářsky.